Motivul pentru care Radu Mazăre este anchetat de DNA și pentru fals în declarații
Primarul Constanței a arătat că nu dorește să comenteze acuzațiile și situația dosarului său, amintind că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a făcut sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii în cazul său, pentru unele afirmații.
„Cred că astăzi, dacă încep să vă dau detalii, o să spună (Kovesi, n.r.) că fac justiție la televizor. Tot ce pot să vă spun e că m-am uitat în cele 10 dosare (…) Dar nici asta nu am voie să vă spun”, a precizat Mazăre.
Întrebat dacă a mai vorbit cu Elan Schwartzenberg după declanșarea scandalului, Radu Mazăre a spus că nu a mai discutat cu acesta, dar a reamintit că are o relație de prietenie cu omul de afaceri.
„Trăim într-o țară în care, nu vă supărați pe mine, dar nu eu trebuie să mă dezvinovățăsc că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă niște bani… Noi suntem într-o țară în care cei care acuză trebuie să demonsteze că sunt vinovat. Nu eu acuma ies și trebuie să explic viața mea”, a arătat Mazăre.
Primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost miercuri la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru a-l ajuta să câștige contractul pentru construirea locuințelor sociale din campusul „Henri Coandă”.
Întrebat, la intrarea în sediul DNA, în legătură cu ziua de vineri, când la instanța supremă se va lua în discuție contestația procurorilor privind cercetarea lui în libertate, Mazăre a spus: „Cu toții ne gândim la ziua de vineri, că e Vinerea Mare”.
Primarul Radu Mazăre spunea marți, la sediul Poliției Județene Constanța, că vineri va fi la instanța supremă pentru a afla dacă rămâne sau nu în libertate.
El a spus că, din punctul său de vedere, este „un semn” că Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca în Vinerea Mare recursul procurorilor DNA la decizia de a fi cercetat în libertate sub control judiciar, susținând că dacă va fi menținută decizia de a fi cercetat sub control judiciar, de Înviere va merge în campusul social „Henri Coandă”.
„Urmează să fiu judecat în Vinerea Mare pentru că am făcut case pentru oamenii ăștia. Dacă asta mi-a fost dat să pătimesc, asta o să trag. Cred că e un semn. (…) Dacă Dumnezeu o să vrea, atunci am să merg la Înviere, unde am fost și anul trecut, în cartierul pentru săraci, la biserică. Cartierul pentru care sunt acuzat”, a adăugat Mazăre.
El a menționat că vineri se va judeca doar recursul DNA la decizia de a fi cercetat în libertate și că nu a contestat interdicția de a părăsi țara.
„Avocații mei nu au făcut recurs, recursul este făcut doar de DNA. Ulterior pentru trei săptămâni, o lună, o să se discute și această interdicție, dar oricum vine vara și avem treabă”, a mai spus primarul Constanței.
Radu Mazăre trebuie să se prezinte în fiecare marți, la ora 12.00, la Poliție, obligația fiind stabilită în cadrul măsurii controlului judiciar luate de instanță în cazul primarului. Totodată, Mazăre are interdicție de a părăsi țara.
Mazăre este acuzat de procurorii anticorupție că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a o ajuta pe aceasta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost eliberați din arestul Poliției Capitalei în 9 aprilie, după ce instanța supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată de procurorii DNA.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că fratele primarului Constanței, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, și el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă”.
Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la frații Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranșe egale, susține DNA.
Radu Mazăre declara, la ieșirea din arest, că banii puși în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la „un grec” și că în acest dosar nu a existat niciun denunțător și nu s-a dat nicio mită.
Procurorii DNA nu au găsit „în materialitatea lor” cei 175.000 de euro despre care susțin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru aproape 19.000 de euro, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.
„În consecință, având în vedere că suma de 175.000 de euro, primită drept mită de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, nu a mai fost găsită în materialitatea sa, este necesară instituirea măsurii asigurătorii, a sechestrului în vederea confiscării prin echivalent a sumei de 175.000 de euro”, se arată în documentul citat de sursele MEDIAFAX.
Conform aceluiași document, anchetatorii au găsit, la perchezițiile făcute în locuința lui Radu Mazăre, 18.550 de euro și 114 de dolari, iar asupra acestor sume s-a instituit măsura sechestrului asigurător. Astfel, arată sursele citate, procurorii au depus banii la o unitate bancară, „într-un cont pe numele lui Radu Mazăre, la dispoziția PICCJ – DNA”.