Motivul pentru care șeful SRI vrea recrutarea de personal din sfera academică

Publicat: 16 10. 2015, 00:19

„Consider că o colaborare mai strânsă cu sfera academică, precum și recrutarea de personal din această zonă vor marca o ancorare mai accentuată a Serviciului Român de Informații într-un spațiu de performanță și mentalități inovatoare” a declarat Eduard Hellvig, la deschiderea anului universitar al Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate de la Cluj, potrivit discursului publicat pe site-ul SRI.

Șeful SRI a făcut această remarcă în contextul în care a vorbit despre reformele prin care a trecut instituția, dar și despre criticile care i se aduc. Hellvig a spus că SRI a cunoscut în ultimii 25 de ani transformări instituționale care plasează acum serviciul la nivelul standardelor occidentale de performanță în domeniul serviciilor secrete. „Persistă, însă, critici, unele întemeiate. Un prim răspuns cred că trebuie să fie optimizarea resurselor. Provocările cu care ne confruntăm ne obligă la un management cât mai inteligent și mai eficient al resurselor de care dispunem” a adăugat Hellvig.

Directorul SRI a mai spus că este adeptul tranparenței: „Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparență, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte și exercitării controlului democratic. Nu este un proces ușor, dar, pentru a reuși cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ținut să le evoc și care ordonează o puternică opțiune democratică”.

Tot în cadrul discursului susținut la Cluj, Eduard Hellvig a lansat ideea unui parteneriat cu societatea civilă. „În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informații și societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat și cetățeni vom reuși să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm” a arătat șeful SRI.