Un lac din județul Constanța, situat la doar câţiva kilometri distanţă de Marea Neagră a secat complet. Este vorba despre Lacul Nuntaşi, care se află în apropierea Lacului Histria, în rezervaţia Deltei Dunării.
Seceta din ultima perioadă, nu a plouat consistent de două luni, dar şi colmatarea canalelor de legătură cu alte lacuri au dus la dispariţa a 850 de hectare de luciu de apă sărată, iar acum autorităţile caută soluţii pentru a readuce apa în lac, relatează Antena 3.
În jurul său era un ecosistem plin de viaţă, plante, păsări de apă şi animale mici, dar acum a rămas doar albia secată. Mai mult, în urmă cu 20 de ani, malurile sale erau împânzite de corturile turiştilor care veneau pentru apa sărată și băile reci de nămol.
Localnicii susțin că, la începutul verii, lacul era la cote obișnuite, dar apoi a secat aproape peste noapte, iar acum totul arată ca un deșert imens.
„E dezastru. Din punct de vedere ecologic, vă daţi seama ce dezastru este. Se făcea şi nămol aici, aproape ca la Techirghiol”, afirmă unul dintre localnici.
Autoritățile locale spun că albia era legată prin canale, de alte două lacuri mari din zonă şi se va umple din nou abia atunci când canalele respective vor fi desfundate.
„Motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie, din cele spuse de speicalişti, sunt două importante: seceta hidrologică pe care o înregistrăm în judeţul Constanţa în această perioadă şi lipsa lucrărilor de colmatare pe canalele care alimentează cu apă în mod natural din celelalte lacuri prezente în zonă, fostul lac Nuntaşi”, precizează un reprezentant al autorităţilor județene.
Imaginile surprinse, în urmă cu doi ani, în Veneția – orașul faimos pentru canalele sale pe care turiștii se pot plimba la bordul unei gondole arată cum apa a dispărut aproape în totalitate din cauza lipsei precipitațiilor și refluxului.
Nivelul apei era mai scăzut cu până la 60 cm față de normal și era al treilea an în care Veneția era „victima” acestui fenomen ciudat, care provoacă haos în trafic, de vreme ce taxiurile pe apă și transportul pe canale nu mai funcționează.
Totuși, ciudat este că Veneția s-a confruntat și cu o serie de inundații în ultimii ani. Studiile sugerează că orașul pitoresc se scufundă cu 1-2 mm pe an, iar multe dintre scările sale vechi sunt deja ruine.
Cei de la NASA au publicat imagini în care arată evoluția acestui lac din anul 2000 până în prezent și modul în care s-au format două ochiuri de apă, denumite Marea Aral de Sud și Marea Aral de Nord.
Lacul a început să sufere încă din anii ’60, când Uniunea Sovietică a deviat două râuri importante care alimentau lacul – Amu Darya și Syr Darya – cu scopul de a asigura irigația pentru Uzbekistan și Turkmenistan.
Urmările, după cum sunt descrise și de cei de la NASA, au fost devastatoare.