MS: Îmbolnăvirea copiilor din Argeș nu are nicio legătură medicală cu vaccinarea

Publicat: 26 05. 2016, 11:34

„Ministerul Sănătății afirmă că nu poate fi făcută o legătură între îmbolnăvirea copiilor din Argeș cu E-coli enterohemoragic și vaccinări. Este regretabil că asocierea în spațiul public a unor teme independente dintr-un raport de control riscă să pună în pericol campanii de vaccinare necesare pentru evitarea reapariției unor fenomene epidemice în România”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX.

Informarea a fost transmisă după ce în presă au fost vehiculate informații despre o posibilă legătură între copiii din Argeș care au avut sindrom hemolitic-uremic și vaccinuri.

„În literatura medicală de specialitate, cazurile de Sindrom Hemolitic-Uremic presupuse a fi corelate cu o vaccinare sunt extrem de rare. În ultimii 15 ani, numărul acestora nu depășește 10 la nivel mondial. Chiar și în aceste cazuri presupuse, manifestările au apărut într-un termen maxim de 14 zile de la vaccinare, nicidecum în termene de mai multe luni de la ultima vaccinare cum este cazul copiilor din Argeș. În plus, prezența bacteriei E-coli enterohemoragice dovedită la copiii din Argeș presupune ingerarea de produse neconforme și prezența în tubul digestiv”, explică Ministerul Sănătății în comunicatul de presă.

La începutul acestui an, au fost înregistrate în România, cu precădere în județul Argeș, 24 de cazuri de afecțiuni digestive grave la copii, dintre care 19 copii au dezvoltat sindrom Hemolitic-Uremic.

La 11 cazuri a fost confirmată prezența aceleiași tulpini de bacterie E-coli enterohemoragică de tip O26, aceasta fiind, din punct de vedere statistic, cea mai frecventă cauză a sindromului Hemolitic-Uremic.

„Investigațiile epidemiologice derulate până în prezent arată că România s-a confruntat cu un focar epidemic determinat de infecții cu E-coli enterohemoragic O26. Cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire o reprezintă unul sau mai multe produse lactate. La unele probe prelevate din produsele lactate s-a demonstrat prezența bacteriei E-coli enterohemoragice sau a toxinei care provoacă sindromul Hemolitic-Uremic. Este vorba despre produsele lactate indicate de părinții copiilor. Produsele au fost consumate fie de copii, fie de părinții lor”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.