Institutul Oncologic primește prin transfer de la alte spitale medicamentele necesare, printre care analgezice, antiemetice și antibiotice, pentru a se asigura de urgență tratamentul pacienților, până săptămâna viitoare, când vor ajunge la institut medicamentele și materiale comandate, a anunțat MS.
Secretarul de stat Adrian Pană, împreună cu echipa extinsă de control, a mers, vineri seara, la Institutul Oncologic București (IOB) pentru a se asigura că sunt luate toate măsurile de urgență, astfel încât să nu existe disfuncționalități în asigurarea tratamentului pacienților internați, arată sâmbătă Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
„Coordonatorul echipei, secretarul de stat Adrian Pană, a decis asigurarea de urgență prin transfer de la alte unități spitalicești din București a unor cantități suficiente de medicamente uzuale (analgezice, antiemetice, antibiotice, diuretice etc), astfel încât să se asigure până săptămâna viitoare tratamentul fără probleme al pacienților internați, timp în care va ajunge la institut întregul stoc de medicamente și materiale comandate pentru a nu mai exista disfuncționalități în asigurarea tratamentelor”, a precizat MS.
De asemenea, echipele de gardă au fost informate că medicamentele necesare există în farmacia spitalului și pot fi acordate pacienților.
În ceea ce privește medicamentele oncologice necesare tratamentului pacienților internați, acestea sunt disponibile în stocuri suficiente, potrivit MS.
Coordonatorul echipei de control va merge și sâmbătă la IOB pentru a continua ancheta, rezultatele urmând să fie comunicate de Adrian Pană, pe măsură ce controlul va înainta, a mai arătat MS.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a decis, vineri, trimiterea „de urgență” a unei echipe de control la Institutul Oncologic București, după ce MEDIAFAX a relatat că unitatea nu mai dispune de unele medicamente și materiale sanitare, potrivit declarațiilor pacienților.
„Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a decis trimiterea de urgență a unei echipe de control, formată din specialiști ai Corpului de Control, coordonată de secretarul de stat Adrian Pană, pentru a evalua situația”, informează Ministerul Sănătății.
De asemenea, Nicolăescu a solicitat managerului interimar Ana-Maria Nițulescu, numit în urmă cu trei săptămâni la IOB, ca „în cel mai scurt timp să ia toate măsurile care se impun pentru a pune la dispoziția pacienților medicamentele și materialele sanitare necesare și să evalueze urgent întreaga situație găsită la Institut”, a precizat ministerul.
Unii pacienți ai Institutului Oncologic București au fost puși, vineri, în fața unei situații de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast și comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situație.
„Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor și nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greață ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese și antibiotice”, au declarat, pentru MEDIAFAX, mai mulți pacienți internați în unitatea sanitară.
Potrivit pacienților, în fața acestor lipsuri, medicii ridică neputincioși din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.
„Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secție. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluție”, a spus o pacientă.
Managerul Institutului Oncologic București, Ana-Maria Nițulescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente și materiale sanitare și că nu există stocuri de urgență.
„Abia astăzi (vineri – n.r.) am aflat și eu despre această situație. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgență. Și mă miră că nu avem materiale sanitare, știam că avem. Măcar medicația pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem ști cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta”, a spus Nițulescu.
Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă.
„Din păcate, cu toții suferim la acest sfârșit de an. Așteptăm de la Casă (Casa Națională de Asigurări de Sănătate – n.r.) suplimentarea banilor”, a mai spus ea.
Ana-Maria Nițulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situației.
„Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situația”, a mai spus Nițulescu.
Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu știe nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital și nici nu poate verifica informația, întrucât nu se mai află în spital.
„Eu știu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu știu nimic.Nu sunt în spital. Și nu am cum să verific”, a spus Dediu.
Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administrație al IOB, a aflat despre nemulțumirile pacienților și consideră inadmisibilă această situație.
„Vom cere remedierea de urgență a acestei situații, întrucât consider inadmisibilă o astfel de stare”, a declarat Pop.