MS recrutează medici care să se pregătească în străinătate pentru a face operații pe inimă la copii

MS recrutează medici care să se pregătească în străinătate pentru a face operații pe inimă la copii
Publicat: 13/08/2013, 22:17
Actualizat: 23/05/2015, 08:39

Ministerul Sănătății (MS) a lansat un amplu proces de recrutare a medicilor care vor să se califice în operații pe inimă la copii, pregătirea lor, realizată în clinici din Italia și Germania, urmând să fie finanțată de către stat, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Raed Arafat.

În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătății desfășoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul se realizează în colaborare cu experți de la Clinica San Donato din Italia, finanțarea fiind susținută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, și de Fundația L’Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, a explicat Arafat.

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anesteziști în general și chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenților de ultim an, din ambele specialități, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice și să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Curie” București, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, precum și în vederea creșterii capacității de operații la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureș.

„Iată de ce Ministerul Sănătății a lansat un amplu și transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulți candidați, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecție de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătății, la Biroul Medicină de Urgență, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecției, în colaborare cu experții din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie și cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din țară”, a mai precizat Arafat.

Medicii selectați, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

Candidații vor trimite o scrisoare de intenție prin care motivează solicitarea lor de a participa în proiect, precum și un CV recent în română și engleză.

Potrivit MS, se pot înscrie inclusiv medici specialiști angajați ai centrelor din București, Timișoara, Iași și Târgu Mureș, în această etapă nefiind necesar acordul șefului de secție sau al conducerii unității sanitare.

Potrivit secretarului de stat, prima unitate din program este cea de la Spitalul „Marie Curie”, care trebuie să înceapă activitatea cât mai curând.

De la trimiterea anunțului către direcțiile de sănătate publică și către clinicile de anestezie terapie intensivă, în urmă cu două zile, au fost deja înscriși doi chirurgi cardiovasculari adulți din România și un specialist în utilizarea pompei extracorporeale. „Acesta din urmă va fi primul care va pleca la pregătire, în Italia”, a mai spus Raed Arafat.

Guvernul a aprobat alocarea a 721.000 de lei pentru pregătirea proiectul privind chirurgia cardiacă neonatală și infantilă în România, care va fi realizat de către Ministerul Sănătății, prin Compartimentul Medicină de Urgență, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato și cu Asociația „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” – Italia.

„Mortalitatea infantilă cauzată de malformațiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an. Acordul de cooperare cu IRCCS Policlinico San Donato și Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo vine pe fundalul unei cooperări consistente și de durată cu România, ca urmare a experienței pe care o dețin în domeniu și a disponibilității de a cofinanța aceste activități. Fără un program de formare a specialiștilor în domeniul chirurgiei cardiace infantile și fără deschiderea unor noi centre de chirurgie cardiacă pediatrică, această importantă cauză a mortalității infantile nu va putea fi soluționată”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de HG privind demararea proiectului.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 34 de luni. Partenerii italieni vor asigura cofinanțarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro.

Pentru primele șase luni, în care se dorește evaluarea cadrului de dezvoltare a capabilităților și demararea implementării proiectului, este necesară o finanțare guvernamentală, întrucât proiectul trebuie inițiat cu celeritate, iar fondurile structurale pentru proiecte strategice pot fi accesate doar începând cu ianuarie 2014, potrivit notei de fundamentare.

În prima fază a proiectului, care se va desfășura pe parcursul a șase luni, în intervalul iulie-decembrie 2013, activitatea va fi axată pe trei piloni principali. Primul pilon este reprezentat de un program de formare în Italia a competențelor profesionale specifice pentru cadre medicale din Spitalul de Copii „Marie Curie” București.

De asemenea, în cele șase luni din prima fază a proiectului, va fi organizat un workshop, la care vor fi invitați specialiști din cadrul celor patru centre medicale, precum și specialiștii italieni parteneri în proiect, care vor conduce discuțiile de specialitate, organizate sub formă de masă rotundă, cu prezentarea și discutarea cazuisticii.

Al doilea pilon al proiectului va include misiuni medicale de chirurgie cardiacă neonatală și infantilă, conduse în România de o echipă medicală de specialitate, alcătuită din personal al IRCCS Policlinico San Donato.

Bugetul total necesar estimat pentru lansarea proiectului și realizarea primei faze de implementare, de 721.000 de lei, va fi folosit pentru finanțarea cheltuielilor aferente participării personalului medical român la stagiile de formare din Italia, pentru acoperirea costurilor de transport, cazare și diurnă, în cuantumul stabilit de legislația în vigoare, a cheltuielilor aferente activităților misiunilor medicale din România la care vor participa specialiști italieni, pentru achiziționarea consumabilelor medicale necesare operațiilor, precum și pentru organizarea workshop-ului de instruire.

Potrivit proiectului, obiectivul general al acestui proiect este scăderea mortalității neonatale și infantile datorate malformațiilor cardiace congenitale, iar obiectivul specific vizează îmbunătățirea accesului și a calității acestor servicii pentru nou-născuți și copii cu vârste sub un an, cu malformații congenitale cardiace.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...