Ministerul Sănătății Publice (MSP) a supus dezbaterii publice proiectul de modificare și completare a Legii pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, pentru compatibilizarea în regim de urgență a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniu.
Potrivit ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, a fost necesară adoptarea unor măsuri cât mai urgente și comprehensive care să conducă la diminuarea consumului de tutun, în special în rândul copiilor, adolescenților și tinerilor, în concordanță cu directivele Uniunii Europene.
"Odată cu intrarea completă în vigoare a legii – la 31 decembrie 2006 -, s-a constatat că prevederile unor articole din Directivă nu au fost corect transpuse în legislația română, iar exprimările ambigue ale unor alineate au generat interpretări multiple și arbitrarii care împiedică implementarea și controlul respectării acestui act normativ. Neadoptarea cadrului normativ necesar conduce la dificultăți în implementarea acestui act în conformitate cu litera și spiritul normelor europene în domeniu. În articolul 8 al Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat internațional ratificat de România, țările părți recunosc faptul că studiile științifice au stabilit că expunerea la fumul de țigară cauzează moarte, îmbolnăviri și incapacitate. Totodată, fiecare parte se obligă să adopte și să implementeze măsuri pentru protejarea împotriva expunerii la fumul de țigară în locuri de muncă închise, transport în comun, locuri publice acoperite și, în funcție de situație, în alte locuri publice", a adăugat ministrul Sănătății.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro