Muncitorii care lucrau la centura orașului Târgu Jiu, cercetați pentru distrugerea unor vestigii dacice
Arheologii spun că săpăturile efectuate de constructorul drumului de centură al municipiului Târgu-Jiu ar fi distrus vestigii importante. În zonă au fost descoperite situri arheologice din epoca bronzului. Cazul a fost preluat de reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Gorj.
„Polițiștii s-au sesizat despre faptul că, în cadrul lucrărilor de realizare a centurii municipiului Târgu-Jiu, ar fi fost distruse mai multe vestigii dacice. În cauză se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs acest incident, întocmindu-se dosar penal în acest sens”, a precizat pentru MEDIAFAX, Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al instituției.
Pedeapsa prevăzută pentru această infracțiune este închisoarea cuprinsă între trei luni și trei ani sau amendă, la prima abatere.
În prezent sunt efectuate mai multe expertize pentru stabilirea prejudiciului creat, mai multe persoane din cadrul firmei fiind conduse la audieri la sediul IPJ Gorj.
Specialiștii mai spun că, într-o asemenea situație, reprezentanții firmei ar fi trebuit să încheie un contract de cercetare arheologică pentru „eliberarea terenului de sarcină arheologică”.
Arheologul Vasile Marinoiu a precizat că s-ar fi trecut la efectuarea unor excavări fără să fie anunțată Direcția pentru Cultură și astfel ar fi fost afectat complexul arheologic descoperit.
Directorul Secției Drumurilor Naționale Târgu-Jiu, Ion Tudor, a precizat pentru MEDIAFAX că excavarea nu s-a făcut pe culoarul drumului, ci în apropiere.
„Este vorba de o groapă de împrumut, așa se numește, de unde se excavează balastul necesar în cadrul procesului tehnologic. Eu cred că se fac prea multe valuri în legătură cu această presupusă faptă, în niciun caz nu este vorba de o intenție în comiterea acestor presupuse fapte și mai știu că totuși constructorii au fost foarte disciplinați, în toate zonele unde au fost semnalate situri, au avut experți de la muzeu care au supravegheat lucrările și s-au făcut cercetările arheologice. Aici s-a întâmplat ceva. Nu vom fi indiferenți, deși nu este efectiv problema noastră, dar și noi, ca beneficiar, suntem interesați de ceea ce se va întâmpla. Cert e că noi trebuie să ne protejăm istoria și mai ales dovezile. Italienii vor solicita expertiză de specialitate, se pare că ceva nu este normal și corect. Cred că au fost deranjate anumite persoane că nu au fost contactate, consultate. Nu ai de unde să știi peste tot pe unde sunt vestigii, mai ales că e o zonă în care nu au fost semnalate, dar obligația lor era să-și ia măsurile care se impun. Au și întrerupt imediat activitatea. Nu e în zona drumului. Este o groapă în afara drumului”, a spus Ion Tudor.
Potrivit proiectului, șoseaua ocolitoare va avea o lungime de 20 de kilometri și va costa aproximativ o sută de milioane de euro.