Muncitorii români, exploatați în șantierele navale din Olanda. Cât de mici sunt salariile lor
Potrivit unor informații, cetățenii români care lucrează în mai multe șantiere navale olandeze sunt plătiți doar cu un euro pe oră, iar anagajatorii lor nu respectă legea privind egalitatea de remunerare, folosindu-se de agențiile de ocupare a forței de muncă și de alte metode, relatează Dutch News.
Muncitorii sunt angajați de o agenție românească care colectează taxele și contribuțiile la pensii în România, in conformitate cu legislația UE.
În Olanda, muncitorii români primesc o alocație de subzistență pe perioada angajării, care nu este supusă taxelor și contribuțiilor și prin urmare, este cu mult mai ieftin pentru patronii șantierelor navale să îi angajeze pe ei, decât pe munciorii olandezi.
Potrivit ziarului Volkskrant, sudorii și instalatorii de conducte români câștigă între 1.600 și 2.200 de euro pentru 56 de ore lucrate pe săptămână, cu mult sub salariul unui cetățean olandez.
Sute de muncitori olandezi au fost înlocuiți de muncitori mai ieftini provenind din străinătate.
„Muncitorii olandezi și cei români din șantierele navale sunt colegi, nu concurenți. Unii dintre acești români au lucrat în șantiere navale timp de șapte sau opt ani și ar trebui să aibă un loc de muncă corespunzător”, a spus purtătorul de cuvânt al sindicatului FNV din Olanda, Masja Zwart.
Potrivit FNV, mai multe sute de români sunt exploatați la cel puțin cinci șantiere navale olandeze care folosesc acest sistem de plată. Ei sunt angajați prin intermediul agenției de ocupare a forței de muncă Den Breejen Work, care are filiale în România.
Inspectorii din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale desfășoară în prezent o anchetă. Campania sindicatului se concentrează pe șantierul naval GS din Waterhuizen, Groningen, care este deținut de o companie germană.