Prima pagină » Știri » Municipiile Suceava și Vatra Dornei, în pericol să rămână fără căldură în regim centralizat

Municipiile Suceava și Vatra Dornei, în pericol să rămână fără căldură în regim centralizat

Municipiile Suceava și Vatra Dornei, în pericol să rămână fără căldură în regim centralizat
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, marți, că municipiile Suceava și Vatra Dornei au "dificultăți majore" pentru a asigura căldura în regim centralizat în perioada următoare din cauză că nu mai au stocuri de combustibili pentru producerea agentului termic.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, marți, că municipiile Suceava și Vatra Dornei au „dificultăți majore” pentru a asigura căldura în regim centralizat în perioada următoare din cauză că nu mai au stocuri de combustibili pentru producerea agentului termic.

Nechifor a spus, într-o conferință de presă, că există riscul să nu se mai poată livra agent termic în cele două municipii în perioada următoare, în condițiile în care se anunță o perioadă rece cel puțin până la mijlocul lunii martie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat că la Vatra Dornei, unde căldura este produsă într-o centrală ce funcționează cu rumeguș, stocurile sunt reduse, iar necesarul pentru producerea de agent termic până la sfârșitul iernii este de minim zece mii de metri cubi de rumeguș, dar că Primăria nu poate începe acum procedurile de achiziție.

El a mai spus că piața de rumeguș din județ este controlată de patru mari firme, printre care Kronospan care a înțeles situația socială și va vinde Primăriei o cantitate de rumeguș, care este însă insuficientă.

Nechifor a făcut apel și firmelor austriece de prelucrare a lemnului, Egger și Schweighofer, care folosesc rumeguș, pentru a găsi astfel cantitatea de combustibil necesar funcționării centralei.

El a explicat că Primăria Vatra Dornei va achita contravaloarea rumegușului și a transportului, singura problemă fiind că, în prezent, nu are cum achiziționa acest produs de la firmele care produc rumeguș.

„Mai demult, când s-a construit centrala termică, rumegușul era reziduu și polua mediul. Acum e materie primă pentru diverse produse”, a spus Nechifor.

Președintele CJ Suceava a mai spus că, în ceea ce privește asigurarea căldurii în municipiul Suceava, Termica SA nu mai are stocuri de cărbune decât pentru nouă zile.

„Stocurile sunt epuizate. Încercăm să găsim o soluție”, a spus Nechifor.

El a menționat că Primăria Suceava va contracta un împrumut de 15 milioane de lei pentru a achita datoriile pe care le are la Termica.

Autor

Citește și