MUNTELE VICTORIA și MASIVUL COTROCENI. Noile forme de relief care au apărut în orașul marilor gospodari ai țării
„Am ajuns în Piața Victoriei? Aici e Guvernul României?”, s-ar putea întreba pe bună dreptate orice român care ajunge zilele acestea pentru prima dată în Capitala României. Și omul are dreptate pentru că zilele acestea în fața Guvernului a apărut o nouă formă de relief: muntele de zăpadă amestecată cu mizerie.
„Mami, uite ce munți! De ce sunt munții ăștia aici?”, întreabă un copil care iese de mână cu mama lui de la Muzeul Antipa. Femeia, care e mai mică decât mormanul din mijlocul intersecției, n-are o explicație pentru cel mic: „Nu știu, mami. De la zăpadă, dar se va topi, că e cald afară”, îi spune totuși.
Băiețelul are tot dreptul să-și pună întrebări, pentru că, dacă stai pe una din străduțele laterale de la Palatul Victoria și chiar în fața Muzeului Antipa și ești ceva mai scund, ai toate șansele să nu vezi clădirea Guvernului de cei doi munți de zăpadă amestecați cu mizerie care au fost ridicați de lucrătorii de la salubritate.
Foto Silviu Matei// Palatul Victoria e încojurat de munți de zăpadă
„Parcă este un oraș părăsit”
Bucureștenii care trec pe aici spun că n-au mai văzut așa ceva în viața lor, nici măcar în iernile în care stratul de zăpadă era mult mai mare decât cel din urmă cu două săptămâni.
„Trăiesc în București de peste 70 de ani, dar așa ceva n-am văzut în viața mea. Și eu am prins nămeți mari, nu așa! Țin minte că tramvaiele nu puteau merge de atâta zăpadă, dar veneau soldații și o duceau în râu. Toată zăpada se ducea în Dâmbovița”, spune Raluca Moianu, de 77 de ani, care ieșise marți după amiază cu câinele la plimbare. Femeia spune că zilele trecute munții de zăpadă erau și mai mari, dar s-au mai topit de la căldură.
„Așa ceva n-am mai văzut, parcă este un oraș părăsit. Nu știu ce zic străinii care trec prin centrul Capitalei”, mai spune femeia.
Maria Dobre, 53 de ani, care locuiește în apropierea Pieței Victoriei, spune că e pentru prima dată când aici relieful s-a schimbat la propriu. „Eu care trec zilnic pe aici, stau pe 1 Mai, n-am văzut așa ceva până acum. Problema mai gravă era dacă le lăsau pe stradă și noi nu mai aveam pe unde să trecem. Așa, în intersecție, or lua-o ei”, încearcă femeia să se împace cu situația creată de serviciile de salubritate.
Pentru Liviu Dașoveanu, 28 de ani, munții din Piața Victoriei urâțesc fața orașului. „ Mi se pare cel mai urât lucru posibil ca în centrul Bucureștiul, chiar în fața Guvernului, să fie munții ăștia de zăpadă!”, spune tânărul.
Foto Silviu Matei// Primăria Capitalei a creat munții din Piața Victoriei din zăpada de pe bulevardele principale
Foto Silviu Matei// Marți după amiază, unul dintre excavatoarele primăriei stătea degeaba în Piața Victoriei
Foto Silviu Matei// Din anumite colțuri ale Pieței Victoriei clădirea Guvernului abia dacă se mai vede
Viceprimarul Marcel Nicolăescu: „Cărăm din ei în fiecare zi”
Misterul apariției munților din Piața Victoriei e elucidat de către viceprimarul Marcel Nicolăescu: „era foarte greu să ducem zăpada afară din București. Era foarte greu cu utilajele să încărcăm zăpada în cuve și în același timp să și strângem în continuare”.
Edilul spune că până acum cele 65 de utilaje de deszăpezire pe care le coordonează au strâns zăpada de pe Bulevardul Unirii, de la Universitate, de la Română, de pe Bulevardul Magheru. „Continuăm cu Piața Victoriei. Cărăm din ei în fiecare zi (n.r. munții de zăpadă). Cred că până sâmbătă îi terminăm. A fost mult mai simplu să depozităm zăpada într-un singur loc, în marile intersecții unde nu încurcă deloc circulația. Noi coordonăm marile bulevarde, să fie lucrurile cât mai perfect”, a declarat pentru gândul Marcel Nicolaescu.
Foto Silviu Matei// Pe porțiuni bune din Calea Victoriei zăpada e încă pe stradă
Îl credem pe cuvânt pe viceprimar și mergem pe Calea Victoriei. Aici, primul munte de zăpadă apare la câțiva metri de la intrarea pe bulevard. În apropierea Hotelului Radisson zăpada amestecată cu gheață e chiar pe o bucată din șosea. La Piața Națiunile Unite găsim alte grămezi de zăpadă.
Foto Silviu Matei// La Piața Națiunile Unite multe dintre mașinile parcate pe marginea drumului sunt încă îngropate în zăpadă
Palatul Parlamentului, străjuit de munți
Nici la Palatul Cotroceni situația nu e mai bună față de restul străzilor din Capitală. Zăpada a fost curățată din fața intrării principale. În schimb, pe strada cu intrarea la Muzeul Cotroceni zăpada e pusă cu grijă de o parte și de alta a trotuarului.
Foto Silviu Matei// La Palatul Cotroceni, zăpada a fost strânsă numai în fața intrării principale
Foto Silviu Matei// Trotuarele de la Muzeul Cotroceni sunt încă acoperite de zăpadă
La Parlament, intrările au fost curățate, însă zăpada a fost dusă pe marginea drumului. Pe trotuarul dinspre Bulevardul Libertății se poate vedea un gard natural de zăpadă amestecată cu noroi.
Foto Silviu Matei// La Palatul Parlamentului zăpada de pe trotuare a fost pusă pe marginea drumului
Foto Silviu Matei// Palatul Parlamentului, partea dinpre Bulevardul Libertății, este plin de zăpadă murdară
Urmele zăpezii de acum două săptămâni se pot vedea și pe străzile din Centrul Capitalei. Pe Bulevardul Lascăr Catargiu zăpada a fost depozitată în apropierea stațiilor de transport în comun.
Munții de zăpadă sunt și în apropierea Inspectoratului Școlar București, unde câțiva locuitori din zonă încearcă să scape de zăpada de pe trotuare arucând-o pe stradă.
Foto Silviu Matei// Pe Bulevardul Lascăr Catargiu zăpada a fost depozitată în apropierea stațiilor de autobuz