Prima pagină » Știri » Mutare-șoc în Ucraina. Președintele Zelenski l-a demis pe șeful administrației prezidențiale, iar Rusia rămâne fără omul de influenţă în administraţia de la Kiev

Mutare-șoc în Ucraina. Președintele Zelenski l-a demis pe șeful administrației prezidențiale, iar Rusia rămâne fără omul de influenţă în administraţia de la Kiev

Mutare-șoc în Ucraina. Președintele Zelenski l-a demis pe șeful administrației prezidențiale, iar Rusia rămâne fără omul de influenţă în administraţia de la Kiev

O mutare-șoc a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a provocat stupoare în mass-media internaţională, dând naștere unor speculații referitoare la o schimbare radicală de optică în ceea ce priveşte relațiile politice externe din viitorul apropiat. Zelenski a luat decizia de a-l demite pe Andri Bohdan, șeful administrației prezidențiale, iar analiştii politici interpretează această decizie drept o încercare a preşedintelui de a se delimita de cel care era etichetat drept „omul de influenţă” al Moscovei.

De altfel, președintele Zelenski a şi recunoscut, public, că au existat fricțiuni în cadrul administrației prezidențiale, considerând că procesul de lucru a fost nu numai îngreunat, ci şi împiedicat. Mai mult, Zelenski a insistat şi asupra ideii că nu poate „trăi” în mijlocul unui „conflict” interminabil.

”Ele (n.red. – fricţiunile) împiedică procesul de lucru. Am fost întotdeauna împotriva unor astfel de conflicte, deoarece nu există câștigători și nicio remiză”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu acordat agenției de știri Interfax”Nu poți trăi în mijlocul unui conflict permanent”.

Demiterea lui Andri Bohdan – în vârstă de 43 de ani – poate fi citită, totuși, și într-o altă cheie. Acesta a preluat funcția anul trecut, în luna mai, după ce Volodimir Zelenski a câștigat alegerile din Ucraina.  Potrivit unor informații furnizate de agenţia Reuters, Andri Bohdan a dorit să demisioneze în luna august a anului trecut, la numai două luni de când preluase funcția de șef al administrației prezidențiale. Bohdan a trimis atunci o scrisoare președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar pe site-ul președinției a fost postat și un scurt comunicat prin intermediul căruia a fost confirmată existenţa respectivei cereri de demisie.

”Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat existența unui scrisori de demisie a șefului biroului său”, se preciza în comunicatul respectiv.

Totuși, președintele Volodimir Zelenski nu i-a aprobat demisia lui Bohdan în 2019, însă a luat decizia radicală de a-l demite acum.

Fostul șef al administrației prezidențiale, acuzat că a încercat ă îl influențeze politic pe Volodimir Zelenski

Vasim Karasev – analist politic la Institutul de Strategii Globale din Kiev – a declarat că demiterea lui Bohdan este un semn clar că președintele ucrainean se îndepărtează de unul dintre cei mai influenţi oligarhi ruşi.

”Este un semn că Zelenski este gata să se distanțeze de Kolomoiski și să numească pe cineva care nu are legături cu acesta”, a spus el. „Administrația americană nu l-a susținut pe Bohdan tocmai din cauza legăturilor strânse cu Kolomoiski”, a mai spus Karasev.

Oligarhul Kolomoiski  a fost și rămâne un personaj controversat. S-a autoexilat timp de 2 ani de zile în Elveția și în Israel, din cauză că fusese acuzat de fapte de corupție, apoi a revenit în Ucraina. Kolomoiski a fost – în mandatul președintelui ucrainean Petro Poroșenko – unul dintre acționarii PrivatBank, numai că guvernul a luat decizia de a naționaliza banca respectivă. La vremea respectivă, oligarhul a fost acuzat că a furat nu mai puțin de 5,5 miliarde de dolari.

 Oligarhul rus Ihor Kolomoiski ar putea riposta cu duritate

Înainte de a deveni șeful administrației prezidențiale, Bohdan a fost avocatul oligarhului Ihor Kolomoiski. Andri Bohdan, potrivit surselor ucrainene, ar fi încercat să îl influențeze politic pe actualul președinte, iar cel care urma să profite de toată această conjunctură ar fi fost tocmai Kolomoiski. Preşedintele Zelenski avea, pe de altă parte, propriile sale legături cu Kolomoiski, a cărui rețea de televiziune obișnuia să ruleze serialul său de comedie, „Slujitorul poporului”, în care îl înterpreta chiar pe președintele Ucrainei.

Într-un astfel de context, analiștii se așteaptă, acum, la atacuri dure din partea lui Kolomoiski, cu atât mai mult cu cât acesta, folosindu-se de televiziunea pe care o deține, ar putea face publice unele ”povești negative” despre actualul președinte ucrainean, informează whasingtonpost.com.

Preşedintele Volodimir Zelenski se confruntă, în acelaşi timp, și cu probleme majore legate de neimplementarea reformelor promise în campanie. Dar nu numai atât. Zelenski întimpină dificultăţi inclusiv în aplicarea modificărilor judiciare necesare pentru a împiedica elitele puternice ale Ucrainei să mituiască judecătorii, scopul final fiind acela de a obține verdictele dorite în anumite procese.

Autor

Citește și