Muzeu dedicat lui Constantin Brâncuși, printr-o investiție de 7 milioane euro
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat într-o conferință de presă că proiectul „Centrul Internațional Constantin Brâncuși – Centru Turistic Interactiv” va primi o finanțare prin Programul Operațional Regional (POR) 2007 – 2013.
„O investiție fără precedent în țară, apare într-un moment în care, așa cum vedeam chiar și în mass-media, în nicio localitate din România, inclusiv București, nu s-a realizat nimic important pentru românul cel mai cunoscut în lume. Consiliul Județean Dolj încearcă de ani buni să pună în operă un demers de construire a unui muzeu omagial pentru cel care s-a născut a doua oară la Craiova, după cum spunea chiar marele sculptor, demers care, iată, prinde contur. De aceea, bucuria mea este și mai mare când anunț că o investiție de șapte milioane de euro a fost aprobată și că ne îndreptăm către toate celelalte faze pe care le implică derularea unui proiect cu fonduri europene. Îmi este clar acum că la Craiova se va petrece un lucru deosebit, pentru care vom fi invidiați de toată România. Am convingerea că acest loc se va transforma într-unul de pelerinaj, pentru că șase opere ale lui Constantin Brâncuși, lucrări aflate în proprietatea CJ Dolj și păstrate la Muzeul de Artă, vor putea fi acum mult mai bine puse în lumină”, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
Șapte milioane de euro vor fi investite în clădire, care este preconizată să fie construită până la sfârșitul anului 2015.
Potrivit Marilenei Bogheanu, directorul Agenției de Dezvoltare Regională S-V Oltenia, cofinanțarea proiectului este de 50%, „ceea ce implică și un efort financiar extraordinar de mare din partea CJ Dolj, pentru a asigura sumele necesare într-un interval relativ scurt, deoarece investițiile trebuie încheiate până la finele anului 2015”.
Pe de altă parte, Senatul a respins o propunere legislativă privind înființarea unui Muzeu Național de Artă „Constantin Brâncuși” la Târgu-Jiu, care ar fi urmat să funcționeze în subordinea Muzeului Național de Artă al României, în administrarea Consiliului Județean Gorj și să primească finanțare din bugetul Ministerului Culturii și din venituri extrabugetare.
Printre obiectivele acestui muzeu se numără promovarea operei și vieții lui Constantin Brâncuși, identificarea și inventarierea tuturor lucrărilor artistului aflate pe teritoriul României și protejarea și conservarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu, din care fac parte Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii, se arată în proiectul de lege, care a fost inițiat de parlamentari de la mai multe partide (PDL, PC, PSD, PNL, PP-DD, UNPR și minorități).
Senatul a fost prima cameră sesizată în privința acestui proiect de lege, Camera Deputaților fiind cea decizională.
Constantin Brâncuși (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții majore la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.