Muzeului Holocaustului: Mai multe grupuri civice cer autorităților să „reconsidere” locul amplasării lui
Mai multe grupuri civice din București au solicitat, marți, prin intermediul unei scrisori deschise, atât Ministerului Culturii, cât și Primăriei Capitalei să „reconsidere” decizia de amplasare a Muzeului Holocaustului în grădina Muzeului Antipa, întrucât aceasta e unul din puținele spații verzi din centrul municipiului, iar în contextul „recordurilor nedorite privind poluarea”, înregistrate la nivelul Bucureștiului, dispariția acestui spațiu ar afecta și nemulțumi o bună parte din populație.
Reprezentanții grupurilor civice din București au invocat în scrisoarea deschisă și faptul că Grădina Muzeului Antipa a fost „permanent folosită pentru activitățile specifice acestei instituții, și ar fi normal ca acest lucru să se întâmple la fel și de-acum încolo”.
„Nu avem nicio îndoială că înființarea unui Muzeu al Holocaustului este o chestiune pe deplin justificată și necesară. De aceea, suntem convinși că pentru această instituție se poate găsi un amplasament potrivit. Spre exemplu, zona Unirii (Biblioteca Națională) sau, de ce nu, fostul Depou STB Victoria, situat chiar în Piața Victoriei – pe care am înțeles că Primăria Capitalei ar dori să-l dezafecteze”, au completat aceștia.
Scrisoarea deschisă adresată Ministerului Culturii și Primăriei Capitalei a fost semnată de mai multe grupuri civice din Capitală: Grupul Civic Iancului, Grupul Inițiativa Favorit, Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea, Inițiativa Civică Lacul Tei, Grupul de Oponență Ciurel – A1, Grupul Parcul Herăstrău, Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului.
Viorica Dăncilă a anunțat, la finele lunii iulie, că Guvernul va înființa Muzeul Holocaustului lângă Muzeul Antipa, dacă această locație este cea mai potrivită în urma unei analize. Premierul a adăugat, tot la acel moment, că urmează să fie luată o Hotărâre de Guvern în acest sens, în cel mai scurt timp posibil.