Una dintre cele mai importante metode prin care statul român este prejudiciat cu miliarde de euro anual de unii dintre importatorii de legume și fructe poartă numele „Caruselul”.
Pe scurt, un depozit de gros comandă marfa din străinătate, printr-un intermediar, care este o firmă care există în acte, dar a fost creată special să facă evaziune fiscală, se arată în ancheta Știrile ProTV, ajunsă marți la cel de-al doilea episod.
Vama Giurgiu este locul prin care pătrund anual în România mii de tiruri cu legume și fructe din Turcia și Grecia. Mare parte din marfă ajunge la evazioniști, în fiecare an statul fiind prejudiciat de importatori cu 2 miliarde de euro.
Firma fantomă importă cu 100 de lei paletul de roșii și îl vinde la depozit cu 300 de lei paletul, cu un profit uriaș. Depozitul vinde tarabagiului și hypermachetului tot la 300 de lei paletul, cu cât l-a luat de la firma fantomă. Are profit zero și prin urmare nu are de plătit impozit pe profit la bugetul țării.
Firma intermediar are la dispoziție 55 de zile pentru a-și achita la stat TVA-ul și impozitul pe profit, însă în acest timp introduce în țară sute și chiar mii de tiruri. După care patronii vând firma unor oameni de negăsit. Pentru fiecare tir, depozitul plăteste intermediarului-firma fantomă o spagă de o mie de euro. Astfel depozitul en-gros aduce legume la preț competitiv și reușește să-l țină mereu sub cel al legumelor autohtone.
Citește și NAȘII TARABELOR, anchetă Știrile ProTV: Schema prin care statul pierde 2 miliarde de euro în fiecare an. Cum cresc de zece ori prețurile din vamă până în piețe
Filiera lui Samy
Filiera unui investitor iordanian, poreclit de anchetatori Samy, este exemplul clasic pentru prezentarea „Caruselului”. Iordanianul e acuzat că ar fi folosit o rețea de societăți fantomă, prin care mai multe mari depozite de gros de la noi au comandat în ultimii 2 ani, marfă din străinătate.
Frauda în acest caz se ridică la 2,4 milioane de euro, iar importatori principali apar inițial trei firme, după care rețeaua se ramifică. Știrile ProTV au căutat prima dintre aceste firme la sediul trecut în acte, în Pantelimon, însă au găsit o proprietară care a recunoscut că a acceptat să găzduiască un sediu social, iar în schimb primea, lunar, câte un plic cu 200 de lei.
SAMY era ajutat de un irakian, care avea pregătite 130 de firme, special pentru suveica păcălirii statului la TVA. Multe dintre ele sunt înființate prin avocați, iar proprietarii au acceptat trecerea sediilor în casele lor, pentru bani.
Schemele sunt gândite de evazioniști cu speranța ca orice anchetator se va lăsa păgubaș.
Marfa se vinde în două zile, verificările în acte durează și doi ani pentru demascarea rețelei.
Firmele „nașilor” din importul legumelor și fructelor tranzacționeaza mii de tiruri și dispar. Autoritățile aleargă după fantome, depozitele vând rapid importurile, fără să fie deranjate.