Prima pagină » Știri » NAȘII TARABELOR, anchetă Știrile ProTV: Schema prin care statul pierde 2 miliarde de euro în fiecare an. Cum cresc de zece ori prețurile din vamă până în piețe

NAȘII TARABELOR, anchetă Știrile ProTV: Schema prin care statul pierde 2 miliarde de euro în fiecare an. Cum cresc de zece ori prețurile din vamă până în piețe

Campanie ProTV

Evaziunea fiscală pe piața legumelor și fructelor din România este estimată anual la 2 miliarde de euro, însă autoritățile se declară neputincioase deși cunosc sistemul de fraudare a statului.

Vânătoare de fantome sau lupta cu morile de vânt, astfel ar putea fi descrise sarcinile de serviciu pentru politiștii și comisarii Gărzii Financiare, care caută evazioniștii din domeniul importurilor de legume și fructe, potrivit Știrilor ProTV, care au demarat luni campania „Nașii tarabelor!”

Peste noapte, apar firme care aduc marfa de peste graniță și dispar în câteva zile, lăsând în urmă pagube de milioane de euro.

Anul trecut în România au fost importate oficial 200 de mii de tone de legume și 350 de mii de tone de fructe.

Din cele aproape 25 de mii de TIR-uri care au intrat prin vămile românești anul trecut, au fost confiscate doar 48, adică doar 0,19%.

Pe la Giurgiu intră zilnic sute de tiruri care alimentează marile depozite angros, care comandă marfa prin intermediul unor firme fantomă.

Mulți dintre patronii acestor firme sunt turci, arabi, italieni și greci, îmbogățiți peste noapte și care sunt de negăsit pentru că ori nu au fost niciodată în România, ori părăsesc țara la primul semnal de alarmă.

Firmele intermediare rămân cu datoriile la stat și fac masiv evaziune fiscală, depozitele au afaceri curate, cu profit zero în acte.

Cine sunt cei care controlează piața importurilor de legume și fructe

De câțiva ani, piața importurilor de legume și fructe este dominată de familia Yuksek, potrivit stirileprotv.ro. Frații kurzi Sahin, Abbas și Ayhan Yuksek, împreună cu alți verișori și apropiați sunt cei mai importanți jucători din piață.

Liderul este Sahin Yuksek, în traducere din turcă – „Șoim la înălțime”, un individ extrem de discret care patroneaza firma „Yuksek International Fruct”.

Firma Yuksek este furnizor pentru cele mai mari hipermarketuri din România, informația apărând pe site-ul companiei.

„Într-un an cifra de afaceri se ridică la peste 1,4 miliarde de lei, adică în jur de 320 de milioane de euro”

Încercările de a lua legătura cu familia Yuksek au fost sortite eșecului. La adresa din acte, strada Viorele din Voluntari, la numărul 7, reporterul ProTV găsind un mesaj religios. Aici figurează sediul societății Piruze COM SRL.

Piruze Com a fost timp de doi ani cea mai importantă firmă-fantomă din domeniul importurilor. Firma a fost înființată în 2008 de Sedat Yuksek. La mijlocul anului 2010, kurdul a simțit că intră în atenția organelor de control și a cedat firma către doi egipteni. Aceștia locuiesc în deșertul Sahara, satul El Sharkia, arată autorul articolului.

„Caută să-și ștearga urmele și orice control, orice verificare pe acest circuit să fie cât mai mult îngreunată. Aceste societăți nefiind găsite la sediu, nefiind găsite persoanele, la un moment dat ești în imposibilitatea de a trage o concluzie, de a merge până la capăt”, spune Doru Iacobuș, șef Serviciu Investigare a Fraudelor Ilfov.

„Zilnic transferă până în 10.000 de euro, pe motiv de plată avans marfă. Banii nu rămân niciodată în România. Soldul lor de regulă este pe zero la sfârșitul zilei. Este foarte greu de demonstrat că acei bani au fost trimiși, nu sunt pentru achiziție marfă”, a explicat un ofițer sub acoperire.

Caracatița evaziunii este dublată de șpăgile pentru obținerea unei tarabe în piață. La multe produse prețul ajunge să crească de la vamă până la tarabă și de 10 ori. Importatorii aduc strugurii cu 0,94 de lei kg și îi vând și cu 15 lei.

Salata verde este importată cu 0,52 de lei kilogramul și se vinde 2,5 lei, iar varza intră cu 0,53 de lei kilogramul și se vinde cu 2,5. Astfel, nașii tarabelor câștigă, iar românul pierde pe toate părțile: bani la buget, producători autohtoni desființați, marfă scumpă și fără gust în piețe.

Citește și