Năstase, invitat de MAE să conferențieze. Învățăturile unui fost premier închis pentru corupție către tinerii diplomați. Secretar de stat: „Helmut Kohl a avut conferințe și după condamnare”
Săptămâna trecută, MAE a organizat la Poiana Brașov, cea de-a XXI-a ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați. La ediția de anul acesta au fost 33 de participanți din 24 de țări: Belgia, Bulgaria, Finlanda, Lituania, Letonia, Polonia, Slovenia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Turkmenistan, Egipt, Iran, Kuwait, Tunisia, Algeria, Nigeria, Indonezia, Malaezia, Cuba, Mexic, Venezuela și România. MAE a anunțat că tema generală a dezbaterilor a fost „Procese evolutive în spațiul european – o perspectivă românească”.
MAE a precizat, într-un comunicat public, că „programul de diplomație publică Cursurile Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați, inițiat de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat în 1991, în semn de omagiu adus activității marelui diplomat și om de stat.”
La aceste cursuri MAE a decis să-l invite pe Adrian Năstase, fost premier condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru corupție. Năstase însuși a relatat pe blogul personal despre participarea sa la evenimentul organizat de minister:
â–º”Ieri, am fost la Brașov, unde se desfășoară ediția a XXI – a Cursurilor internaționale pentru tineri Diplomați. Programul a început sâmbăta, cu un Te Deum la Mormântul lui Titulescu, la Biserica din Scheii Brașovului, unde au venit și premierul Ponta și ministrul de externe Corlățean. La cursuri participă, timp de o săptămană, tineri diplomați din 21 de țări, inclusiv șase tineri diplomați din România. Temele din acest an au vizat transformările majore din Europa din ultimii 25 de ani si provocările/oportunitatile actuale la nivel european. Prelegerea mea a avut ca subiect tranziția democratică a statelor est-europene după căderea comunismului.
â–ºPS. Am adăugat o fotografie a unei broșuri, pe care am găsit-o recent, cuprinzând Discursul lui Nicolae Titulescu, în calitate de ministru al finanțelor, în Adunarea Deputaților, în ședința din 10 iunie 1921. Discursul, împreună cu răspunsurile la interpelările din sală, are 131 de pagini! Textul complet îl voi publica la secțiunea documente pe site-ul Fundației”
Evenimentul a fost deschis de către secretarul de stat Radu Podgorean. Contactat de gândul, Radu Podgorean a explicat că Năstase a fost invitat în calitate de inițiator al programului, dar și de expert în diplomație. Secretarul de stat spune că nu vede nici o incompatibilitate în faptul că Năstase este condamnat definitiv pentru corupție și faptul că MAE l-a invitat să țină o prelegere publică finanțată din bani publici. Secretarul de stat a oferit următoarea explicație:
â–º”Adrian Năstase este unul dintre inițiatorii acestor cursuri care sunt la a XXI-a ediție. Pe vremea când s-a ținut prima ediție era ministrul de Externe. Fiind unul dintre inițiatori de regulă a fost invitat la cursuri în calitate de speaker.
â–ºCred că a participat și la ediția de anul trecut. Invitația a fost făcută în calitatea sa de expert în relații internaționale și drept internațional. E o calitate pe care o are o persoană indiferent că a fost sau nu condamnată. Justiția nu i-a retras această calitate de specialist în drept internațional. Având în vedere că participa în această calitate nu cred că exista vreo incompatibilitate
â–ºNu sunt un specialist în drept, dar condamnarea nu este perpetuă. Actul de condamnare are tocmai ca obiect recuperarea respectivului în cadrul societății, cu excepția cazului în care este condamnat pe viață. Inclusiv reinserția socială este o realitate.
â–ºPersonal, cred că dacă ne referin la specialistul în drept internațional, această calitate nu a fost afectată de chestiunea de corupție. Dumnealui a ispășit pedeapsa din punctul ăsta de vedere, a săvârșit penitența cerută de societate. Are în continuare o restricționare a drepturilor politice, nu a celor profesionale.
â–ºÎn rest, putem să ne referim la lucrurile astea în funcție de aprecierile pe care le avem. În cazul lui Helmut Kohl a avut conferințe și după condamnare”
NOTA: Helmut Kohl nu a fost condamnat pentru corupție sau pentru vreo altă infracțiune. El a fost implicat în 2000-2001 într-un caz larg mediatizat. A plătit o amendă de 100.000 lire pentru a scăpa de un proces. Instituțiile din Germania au descoperit și Helmut Kohl a recunoscut că a ascuns sursele de finanțare ale campaniilor electorale din perioada 1982 – 1998.
În august 2013, Adrian Năstase și Adrian Severin, trimis în judecată pentru corupțe, au fost invitați de onoare ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române. Năstase și Severin au praticipat la lucrările de deschidere a reuniunii, care a avut loc la hotelul Mariott din București.
În decembrie 2013, Adrian Năstase și-a lansat la Viena o carte la un eveniment realizat sub egida Ambasadei României în Austria.