Națiunile Unite: Julian Assange este deținut în mod arbitrar de Suedia și Marea Britanie. Reacția fondatorului WikiLeaks
Grupul de experți independenți a îndemnat de asemenea ca Assange să fie compensat, relatează Reuters.
„Grupul de lucru ONU privind detenția arbitrară consideră că diversele forme de privare de libertate cărora le este supus Julian Assange constituie o formă de detenție arbitrară”, a declarat vineri Seong-Phil Hong, șeful Grupului, citat într-un comunicat, potrivit agenției.
„Grupul de lucru susține că detenția arbitrară a domului Assange este necesar să înceteze, că integritatea sa fizică și libertatea sa de mișcare (este necesar) să fie respectate și că este necesar să aibă dreptul la reparații”, adaugă Seong-Phil Hong.
Australianul, în vârstă de 44 de ani, care riscă să fie extrădat către Suedia în urma unor acuzații de viol, pe care le respinge, a cerut azil în Ambasada Ecuadorului din Londra în 2012.
Grupul de lucru ONU a anunțat vineri că Assange este deținut arbitrar de către Marea Britanie.
Procurori suedezi au anunțat însă să decizia Grupului ONU nu va avea „niciun impact” asupra anchetei lor, iar poliția britanică a anunțat că australianul riscă în continuare să fie arestat.
Fondatorul WikiLeaks va cere să i se permită să părăsească Ambasada Ecuadorului, după ce WGAD a stabilit că este deținut în mod arbitrar în aceasta, potrivit Reuters.
Assange, care a înfuriat Statele Unite după ce a publicat sute de mii de documente clasificate americane – militare și diplomatice -, s-a refugiat în ambasadă în 2012.
El a depus o plângere către WGAD în care a afirmat că este un refugiat politic ale cărui drepturi au fost încălcate prin faptul că nu poate să primească azil în Ecuador. Această Comisie, alcătuită de cinci experți independenți, s-a pronunțat în favoarea sa.
Fostul hacker neagă acuzații cu privire la un viol, în 2010, în Suedia, și susține că acestea reprezintă un complot vizând să-l aducă în Statele Unite, unde este în curs o anchetă penală cu rivire la activitățile WikiLeaks.
Marea Britanie a negat că l-a deținut în mod arbitrar pe Assange și a subliniat că australianul a evitat să fie arestat, după ce a fost eliberat pe cauțiune, refugiindu-se în ambasadă.
Atât Suedia, cât și Marea Britanie au anunțat că nu vor acționa în virtutea deciziei Grupului de lucru ONU.
Însă australianul, în vârstă de 44 de ani, afirma joi, într-un comunicat postat pe Twitter de către WikiLeaks, că „dacă voi câștiga, iar statele părți vor fi găsite că au acționat ilegal, aștept să mi se restituie imediat pașaportul și să înceteze orice încercări de a mă aresta”
El mai anunța că, în cazul unei decizii nefavorabile, ar fi părăsit sediul ambasadei din Knightsbridge, la Londra, în pofida faptului că autoritățile au anunțat că-l vor aresta și extrăda în Suedia imediat ce iese din clădire.
Decizia WGAD în favoarea sa marchează ultima întorsătură după ce Assange a iritat Washingtonul în urma dezvălurii unor evaluări adesea critice pe care diplomați americani le-au făcut cu privire la lideri ai lumii, de la președintele rus Vladimir Putin și până la familia regală saudită.