Nature publică răspunsul Guvernului privind acuzația de plagiat și remarcă greșeli de limbă engleză

Publicat: 21 06. 2012, 22:39
Actualizat: 23 07. 2012, 19:17

Nature a publicat un răspuns în limba engleză al Guvernului, potrivit căruia scopul acuzațiilor „false” de plagiat, din sursă anonimă, la adresa lui Ponta este să pună presiune în disputa cu președintele privind participarea la Consiliul European, revista remarcând însă greșelile de limbă engleză.

CLICK PENTRU A MĂRI

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a confirmat, pentru gandul.info și MEDIAFAX, autenticitatea documentului, fără a face alte precizări.

„Din nefericire, lipsa de informații despre dinamica politicii interne din România a determinat ca publicația să fie implicată într-o acțiune politică. Aceste acuzații nefondate apar într-un moment tensionat și obiectivul nu este decât cel de a pune presiune în dezbaterea politică internă din România. Vă informăm că, în acest moment, există o disputa legală între Guvern și președintele României referitor la cine este responsabil legal de reprezentarea țării la Consiliul European care va avea loc la finalul lunii iulie (iunie-n.r.). Intenția autorilor atacului, care nu își asumă responsabilitatea publică pentru acțiunile lor, este în principal de a deturna caracterul disputei interne privind reprezentarea României la Consiliul European într-o manieră care să fie favorabilă președintelui în exercițiu, Traian Băsescu”, se arată în scrisoarea despre care Nature afirmă că a primit-o de la Biroul de presă al Guvernului României.

Executivul amintește în document în același timp că autorii din care s-a inspirat premierul sunt menționați în bibliografia lucrării sale de doctorat.

Revista a publicat scrisoarea într-un update la știrea inițială în care Victor Ponta era acuzat de plagiat și a subliniat șapte greșeli de limbă engleză în documentul oficial. Cele mai numeroase greșeli sunt dezacordurile, dar revista a remarcat și folosirea improprie a unor termeni sau scrierea greșită a unor cuvinte.

O greșeală neremarcată însă de revistă este indicarea greșită de către Guvern a datei viitorului Consiliu European. Potrivit scrisorii Executivului, viitorul Consiliu ar avea loc „la finalul lunii iulie”, când de fapt data reuniunii este 28 iunie.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat, marți, de plagiat de revista Nature, care a susținut că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

El a declarat, marți, că va renunța la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educației, că a greșit trecând la sfârșitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, și nu în subsolul paginii. Ulterior, premierul a caracterizat Nature drept revista în care dă interviuri fostul ministru al Educației în Guvernul PDL, Daniel Funeriu, pe care de altfel l-a și acuzat de implicare în transmiterea documentelor care au stat la baza acuzațiilor la adresa sa.

Înainte de aceste acuzații, președintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunțat, măcar telefonic, înainte de ședința de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea șefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, și adăugând: „Când ești doctor în drept, ești tare. Dottore!”.

Premierul Victor Ponta a transmis Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susținută în 2003, în contextul acuzațiilor lansate în ultimele zile „în spațiul public”.

Solicitarea a fost înregistrată joi și va fi transmisă spre soluționare către Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

„În cursul zilei de astăzi, 21 iunie, la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică a fost înregistrata adresa nr. 7403, prin care domnul Victor Ponta a adresat cererea de a se analiza teza de doctorat susținută în anul 2003, în contextul acuzațiilor lansate în spațiul public în ultimele zile. Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică va înainta adresa mai sus amintită spre soluționare Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNE), pentru demararea procedurilor în vigoare”, informează ANCS.