„Ne mor copiii pe capete și nu ne spun de la ce”. Părinții cer explicații, ministrul Sănătății are o „frustrare”. Ce arată ultimele analize în cazul bebelușilor din Argeș
This browser does not support the video element.
„Nu se poate, ne mor copiii pe capete. Nu ne spun de la ce e”. Sunt cuvintele unei mame care miercuri a ieșit în stradă la Pitești, alături de peste 100 de persoane nemulțumite de cum au gestionat autoritățile criza bebelușilor infectați din Argeș.
Chiar dacă cer explicații, autoritățile ridică din umeri. „E o chestiune absolut inexplicabilă și sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele la această anchetă, dar nu pot să oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât realitatea”, a transmis ministrul Sănătății, Achimaș Cadariu, chemat la audieri în Parlament. În urmă cu o zi a anunțat că s-a cerut sprijin internațional pentru a dezlega misterul îmbolnăvirii bebelușilor.
„Până acum nu se știe agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic”
Până vor veni însă specialiștii străini, de la Societatea Română de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila aface un anunț care contrazice teoriile de până acum: „nu se știe agentul microbiologic care a cauzat sindromul hemolitic uremic”.
„Au fost doar trei probe pozitive de E. enteropatogen, o variantă de E. Coli care produce frecvent îmbolnăviri la copii, boli diareice comune, necomplicate, specia respectivă neavând o patogenitate deosebită. La niciunul dintre copii nu s-a descoperi E. Coli Enterohemoragică, producătoare de toxină. Aceste probe pozitive au fost trimise la Cantacuzino pentru caracterizare moleculară și identificare antigenică. În ciuda tehnicilor avansate folosite de colegii care au căutat tot ce e posibil tehnic pentru identificare, toate testele au fost negative, deci nici diagnosticul inițial pus la Marie Curie nu a fost confirmat”, a explicat medicul.
În ceea ce privește posibilitatea ca „de vină să fie vaccinurile”, Rafila a spus că din cei 12 copii numai doi au fost vaccinați (unul cu vaccin hexavalent și altul cu vaccin de prevenire a rubeolei). „Nu e nicio legătură între administrarea vaccinurilor și apariția acestui sindrom hemolitic uremic”, a spus Rafila.
La rândul său, medicul Mihaela Bălgrădean, șefa secției de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”, a spus că din 2002, 60 de copii au fost tratați până acum la „Marie Curie”, dintre care au murit cinci, fiind vorba de o mortalitate de 2,8%.
Doctorul Rafila a mai declarat că „boala diareică acută este o afecțiune care se poate diagnostica cu succes dacă testele sunt făcute cât mai curând posibil, înainte de administrarea antibioticelor”.
„Boala diareică acută este una din afecțiunile infecțioase care se pot diagnostica cu succes din punct de vedere microbiologic, dacă produsul patologic e recoltat de la copil cât mai curând și, de preferință, înainte de administrarea de antibiotice. Problema a fost, că a fost ridicat prea târziu, probele de la Pitești au fost negative, însă majoritatea copiilor primiseră antibiotic recomandat de spital sau de medicul de familie”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.
Alți 11 copii au fost internați în 24 de ore
Direcția de Sănătate Publică Argeș a anunțat miercuri că în spitalele din județ sunt internați 42 de copii, 11 dintre ei în doar 24 de ore. Toți prezintă infecții digestive. Alți doi bebeluși, în cazul cărora s-a confirmat infecția cu rotavirus au fost transferați la București.
Probele de lapte recoltate din locuințele copiilor din Ștefănești și Pitești corespund standardelor în vigoare, iar cele de sterilitate recoltate de la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt sterile, potrivit sursei citate.