Discuțiile vizează regulamentul sporurilor și cum ar trebuie acestea împărțite la nivelul fiecărei unități spitalicești, aceasta fiind principala nemulțumire a cadrelor medicale, care au protestat în ultimele zile în Capitală, dar și în țară.
La negocieri participă ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății Sorina Pintea și reprezentanții sindicatelor din sănătate.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul în care se acordă sporurile, că nu toată lumea trebuie să primească sporuri maxime.
„Este o problemă care în ultima vreme a luat o turnură nedorită din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este în vigoare de la 1 martie. Acest regulament limitează sporurile până la 85%. În lunile ianuarie și februarie au avut în vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de până la sută la sută. (..)Au fost nișlte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022”, a declarat ministrul Sănătății la România Tv.
„La un spital, în luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiază de un spor mare, 5.378 lei, în luna martie 4298 lei. O îngrijitoare la anatomie patologică, în luna februarie, 3.990 lei, repet, îngrijitoare de curățenie, în luna martie 3.700 lei. Aceste diferențe se pot echilibra în funcție de anvelopa salarială din sănătate pe fiecare lună. În sănătate salariile nu sunt fixe. Ele diferă în fiecare lună în funcție de numărul de zile lucrătoare și atunci încercăm să găsim soluții pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situația la 15 aprilie, vom vedea raportările la Ministerul Finanțelor și sunt convinsă că vom găsi soluții.(..) Există niște limite, nu toată lumea trebuie să ia sporuri maxime. Toată lumea vrea sporuri maxime. E normal să îți dorești venituri mari, dar până la urmă trebuie să ne facem și o analiză a spitalului în care lucrăm.Și aici managementul și sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merită toată lumea sporul maxim?”, a mai precizat ministrul Sănătății.
Sorina Pintea a precizat că într-un spital din București, într-o secție de terapie intensivă , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.
„Mi se pare un salariul foarte bun pentru România. O infirmieră, 3263 lei, tot în acest spital. Un medic specialist, tot din același spital din București, din subordinea MS, ia în luna februarie, fără gărzi, pentru gărzi există un contract separat, 9.300 de lei și în luna martie 15.431 lei. Nu am văzut pe nimeni să iasă să spună >”, a spus Pintea.
Ministrul Sănătății susține că regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o lună.
„Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt și doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuală suntem aliniați la salariile medicilor cu ceea ce e în Europa Occidentală”, a completat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.
Sute de asistente, infirmiere și medici de la Institutul „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan”, dar și de la Institutul „C.C. Iliescu” au protestat, joi, în fața unităților spitalicești, aceștia fiind nemulțumiți de scăderea sporurilor, despre care susțin că au fost plafonate la 30%.
Angajații de la Institutul de Pneumofiziologie „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan” și de la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” spun că, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar și cu 1.000 de lei.