Negocierile din Grecia au EȘUAT. Vor fi organizate ALEGERI ANTICIPATE
Liderul socialiștilor greci din PASOK, Evangelos Venizelos, a anunțat că Grecia va organiza noi alegeri anticipate în luna iunie, relatează Le Figaro.
„Din nefericire, ne îndreptăm din nou spre alegeri, în câteva zile, în condiții foarte dificile”, a declarat Venizelos.
„Eforturile de formare a unui guvern s-au încheiat fără succes”, a anunțat președinția elenă, într-un comunicat de presă.
Mâine, va fi numit un guvern interimar, care va conduce țara până la noile alegeri, care se așteaptă să aibă loc în 10 sau 17 iunie. Guvernul interimar va fi unul format din tehnocrați, potrivit presei internaționale.
Invocând „pericolul” care amenință țara din cauza instabilității politice, președintele Papoulias a încercat în timpul întâlnirii de astăzi să propună partidelor să se înțeleagă asupra unui Cabinet de tehnocrați, menit să protejeze țara de amenințarea falimentului și părăsirii zonei euro, în care s-a declanșat criza datoriilor, care afectează Europa începând din 2010.
Euro a înregistrat pierderi importante încă de la anunțarea prăbușirii tranzacțiilor grecești, scăzând sub pragul de 1,28 de dolari pentru prima dată în ultimii patru ani.
Bursa din Frankfurt a început, de asemenea, să scadă imediat, indicele Dax, care evolua până acum pe verde pierzând 1,32% la ora 13.15 GMT (16.15, ora României).
Eșecul grec era previzibil de mai multe zile, din cauza refuzului categoric al blocului stângii radicale Syriza – propulsat ca cea de a doua cea mai importantă formațiune politică în alegerile de la 6 mai, în baza respingerii sale fără menajamente a cerințelor de austeritate UE-FMI aplicate țării începând din 2010 -, de a intra în alianță cu partidele conservator sau socialist, care au ratificat „diktatul”.
Dimar, rezultat în urma unei sciziuni a Syriza, a condiționat susținerea sa de o participare a acestui bloc, apreciind că este singurul apt să țină cont de rezultatul urnelor.
În disperare de cauză, Papoualias a încercat să ralieze inclusiv formațiunea populist-naționalistă Greci Independenți a lui Panos Kammenos, care a obținut 33 de mandate de deputați pe 6 mai, opunându-se la fel de puternic memorandumului și foii de parcurs a politicilor de austeritate, dictate de creditorii țării.
„Forțele politice care susțin memorandumul (planul de austeritate) insistă să intimideze poporul. Ei îi preferă pe creditori unității naționale”, a declarat Kammenos la ieșirea sa de la reuniune.
Potrivit sondajelor de săptămâna aceasta, Syriza s-ar clasa pe primul loc în viitoarele alegeri, cu un program combinând respingerea memorandumului și menținerea țării în zona euro, ceea ce până în prezent a fost respins ca inacceptabil de către partenerii Greciei din zona euro.
În urma unei serii de declarații de amenințare, în ultimele zile, zona euro a transmis luni seara un mesaj de susținere, reafirmându-și sprijinul „de neclintit” față de menținerea Greciei în Uniunea Monetară, în timp ce numeroși decidenți economici subliniau că o retragere greacă din zona euro ar costa foarte scump economia europeană.