NELSON MANDELA A MURIT. „Poporul sud-african și-a pierdut părintele”

NELSON MANDELA A MURIT. Poporul sud-african și-a pierdut părintele
Publicat: 06/12/2013, 11:08
Actualizat: 06/07/2016, 11:51

NELSON MANDELA A MURIT. Anunțul a fost făcut de președintele Africii de Sud, Jacob Zuma.NELSON MANDELAavea 95 de ani și A MURIT în casa sa din Johannesburg.

„Națiunea noastră a pierdut cel mai mare fiu al său”, a spus Jacob Zuma, anunțând funeralii naționale. „S-a stins din viață în pace, înconjurat de familia lui, în jurul orei 20:50, în 5 decembrie 2013. Se odihnește acum”, a spus Zuma națiunii sale, pentru care Madiba, fondatorul democrației sud-africane, era privit drept o figură paternă. „Națiunea noastră și-a pierdut cel mai mare fiu. Poporul nostru și-a pierdut părintele”, a mai spus actualul președinte sud-african.

Drapelele naționale vor fi coborâte în bernă în toată țara de la prima oră a dimineții, președintele făcând apel la sud-africani să arate „demnitate și respect”. La scurt timp după anunț, un grup de sud-africani se afla pe strada din Soweto pe care a locuit NELSON MANDELAși striga: „Viva, Nelson Mandela, viva!”. Unii oameni dansau, pentru a celebra viața lui Madiba. În Johannesburg, sud-africanii au ieșit în stradă cu flori, lumânări și fotografii, pentru a plânge împreună moartea lui Mandela și pentru a-i cinsti memoria.

FOTO: Alexander Joe/GuardianUS

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituționalizeze segregația în Africa de Sud, Mandela a petrecut 27 de ani în detenție, în perioada 1964-1990, devenind primul președinte de culoare în 1994. Cu un an înainte, fusese recompensat cu premiul Nobel pentru pace.

„Moartea este inevitabilă. Când un om a făcut ceea ce el consideră a fi datoria sa față de poporul și țara lui, se poate odihni în pace. Cred că am încercat acest lucru și de aceea voi dormi pentru eternitate”, spunea Madiba, într-un interviu.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a deplâns dispariția lui Mandela. „Mandela aparține istoriei. Sunt unul dintre milioanele de oameni inspirați de Mandela. Nu-mi imaginez cum ar fi fost viața mea fără exemplul dat de Mandela„, a spus președintele american.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, și-a exprimat pe Twitter regretul față de decesul lui Neson Mandela. „S-a stins o mare lumină. Nelson Mandela a fost eroul vremurilor noastre”, a scris el, anunțând că drapelul va fi coborât în bernă la reședința sa.

„Ceea ce contează în viață este nu doar că am trăit. Felul în care am afectat viețile celorlalți este ceea ce va hotărî importanța vieții pe care am trăit-o”, a spus Mandela, la un moment-dat. Un citat care face acum înconjurul lumii.

Luptător anti-apartheid, 27 de ani în detenție

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituționalizeze segregația în Africa de Sud, Mandela a petrecut 27 de ani în detenție, în perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta și organiza concerte pentru a fi eliberat.

Însă, chiar înainte să fie eliberat, el a învățat să-și înțeleagă adversarii – cunoscându-le limba, afrikaans, și poezia – să-i ierte și să lucreze cu ei. Aceasta îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărțit cu ultimul președinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Arhiepiscopul Desmond Tutu, o altă figură a luptei antiapartheid distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drep „icoana mondială a reconcilierii” care a reușit să facă din țara sa o democrație multirasială și relativ stabilă.

Sub culorile Congresului Național African (NAC), Mandela a fost primul președinte al noii „națiuni curcubeu”, în perioada 1994-1999.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa.

Ulterior, el s-a mutat în satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, „anii cei mai fericiți” – o copilărie liberă la țară probabil idealizată -, după care a primit o bună educație.

În timp ce învățătorul său l-a numit Nelson, tatăl său îl striga Rolihlahla („cel care creează probleme”, în xhosa). Mandela s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.

„Deținutul 46664”

În timpul studenției, el a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza un conflict cu privire la alegerea reprezentanților studenților. Înainte de exmatriculare, a fugit din familie, la vârsta de 22 de ani, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.

Sosit la Johannesburg, tânărul impetuos ia atitudine împotriva segregației față de persoanele de culoare. El se întâlnește cu Walter Sisulu, care îi devine mentor și un prieten apropiat, și intră prin intermdiul său în ANC.

Mare iubitor de femei și boxer în timpul liber, el îndeplinește, pe atunci, munci diverse și studiază pentru a deveni avocat.

Împreună cu Oliver Tambo și alți lupi tineri, Mandela fondează Liga de Tineret a ANC și preia rapid conducerea unui partid considerat prea slab în fața unui regim care a instituționalizat apartheidul în 1948.

După interzicerea ANC în 1960, Nelson Mandela, arestat în numeroase rânduri, trece în clandestinitate, prezidând crearea unei aripe armate a ANC.

Arestat din nou în 1962, el a fost condamnat la închisoare pe viață doi ani mai târziu.

În timpul procesului, Mandela pronunță o pledoarie sub forma unei profesiuni de credință. „Eu am luptat împotriva dominației albilor și am luptat împotriva dominației negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societăți libere și democratice în care toți să trăiască în armonie cu șanse egale. Sper să trăiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Însă, dacă este necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, a spus el.

El a petrecut 18 din cei 27 de ani de închisoare pe Robben Island, o insulă mică din largul orașului Cape Town.

Regimul sever de detenție la care a fost supus s-a relaxat în ultimii ani, atunci când a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce în ce mai asediat.

În cele din urmă, „deținutul 46664” a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la ieșirea din închisoare, alături de soția sa Winnie, muza rezistenței față de regim, face înconjurul lumii.

Africa de Sud se apropie de un război civil, dar adeversarii de ieri reușesc să se înțeleagă și organizează alegeri democratice la 27 aprilie 1994. Ele sunt câștigate detașat de ANC.

Adulat de către persoanele de culoare, câștigând puțin câte puțin afecțiunea albilor uimiți de lipsa dorinței de răzbunare, președintele a devenit pentru o națiune întreagă „Madiba”, numele său de clan și apelativ afectuos.

În 1998, în ziua împlinirii vârstei de 80 de ani, el s-a căsătorit pentru a treia oară cu Graça Machel, văduva fostului președinte mozambican Samora Machel.

Mandela s-a retras din activitatea politică în 1999, urmând să-și împartă timpul între Johannesburg și Qunu. De câteva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infecție pulmonară, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela, care nu a mai apărut în public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atât de putere, cât și de opoziție, zâmbindu-le în fiecare zi tuturor compatrioților … de pe bancnote.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang