Prima pagină » Știri » Nelu Iordache, patronul Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind delapidarea a 7 milioane de euro din fonduri europene

Nelu Iordache, patronul Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind delapidarea a 7 milioane de euro din fonduri europene

Nelu Iordache, patronul Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind delapidarea a 7 milioane de euro din fonduri europene

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată, luni, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune.

În acest dosar, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, este acuzat că a înșelat BCR cu 15,7 milioane de euro, bani pe care i-a luat pentru proiectul primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad folosind acte false și le-a ascuns asociaților celorlalte două firme partenere cum a obținut finanțarea.

Procurorii îl acuză pe Nelu Iordache că a înșelat atât Banca Comercială Română, cât și partenerii de afaceri, firmele din asocierea Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, atunci când a participat la licitația pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad.

Potrivit rechizitoriului trimis de procurori Tribunalului București, instanța care va judeca dosarul, pentru a îndeplini condițiile de participare la licitația organizată de CNADNR SA, Romstrade avea nevoie de susținerea celor două firme partenere.

„În acest scop, inculpatul Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanții celor două societăți cu privire la modalitatea în care a asigurat finanțarea proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanțare cu BCR și a cesionat toate veniturile asocierii, fără acordul lor. Astfel, sumelor cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaților. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar și a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăți în lipsa unor scrisori de garanție emise în formatul și condițiile stabilite de bancă despre care susținea că le respingea toate scrisorile de garanție”, au arătat procurorii în documentul citat.

Pentru realizarea lucrărilor contractate, Nelu Iordache a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit, în baza căruia s-a obligat să direcționeze toate încasările din contractele atribuite în urma licitației privind proiectul Coridorul IV – Tronsonul Nădlac – Arad prin conturile deschise la BCR și să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranțiile emise de către partenerii de asociere, susțin procurorii.

Ca să poată obține acest credit, Nelu Iordache a prezentat la BCR documente false din care rezulta că este împuternicit de „Membrii AGA” să semneze cu banca acest contract.

Procurorii susțin că Nelu Iordache a înșelat BCR prezentând la plată facturi și centralizatoare de plată fictive, contracte de vânzare-cumpărare terenuri cu semnături false, hotărâri ale Adunării Generale a Asociaților cu semnături falsificate, folosind totodată facilitatea de creditare pe documente de livrare.

„Astfel, pentru a obține acordarea facilității de credit pe documente de livrare, inculpatul Iordache Nelu i-a indus în eroare reprezentanții BCR, declarând în fals că are un titlu valabil asupra creanței rezultată dintr-o factură emisă către CNADNR SA, toate acestea în condițiile în care cunoștea că factura nu a fost aprobată de CNADNR SA și a fost returnată către SC Romstrade SRL”, notează anchetatorii în actul de sesizare a instanței.

Totodată, pentru ca BCR să nu suspende plățile și să nu-i calculeze penalități contractuale, Nelu Iordache a prezentat în numele Romstrade o adresă falsificată din care rezulta că factura este înregistrată la CNADNR împreună cu situația de lucrări confirmată, iar plata va fi făcută până la 31 decembrie 2011.

Procurorii îl mai acuză pe Nelu Iordache că, în perioada iunie 2011 – noiembrie 2012, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, și-a însușit nelegal 79.624.828 de lei, după ce a semnat, personal sau prin împuternicit, 136 de dispoziții de plată potrivit cărora banii reprezintă avans pentru achiziția de terenuri. O parte din acești bani, respectiv 9.861.000 de lei, erau din avansul obținut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac – Arad.

CNADNR SA s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 1.113.180.217,03 lei, reprezentând corecții, garanție de bună execuție și penalități calculate pentru valoarea avansului nerecuperat, de 555.972 de lei.

Banca Comercială Română cere instanței să dispună restituirea sumei de 69.298.785,36 lei (15,75 milioane euro), prejudiciul care ar fi fost produs în urma încheierii și derulării contractului de facilitate de credit cu firma lui Nelu Iordache.

Și firmele partenere s-au constituit părți civile în cauză, firma Monteadriano Engenharia E Construcao cerând recuperarea prejudiciului de 5.512.611,65 lei, iar SC Donrep Construct urmând să precizeze în fața instanței pretențiile.

Romstrade SRL, prin lichidatorul judiciar, este parte civilă în dosar și va menționa la termenele din dosar ce prejudiciu a fost produs firmei de Nelu Iordache prin delapidare și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe terenuri aparținând lui Nelu Iordache în valoare de 7.873.486 de lei, pentru recuperarea prejudiciului.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, pentru schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (61 de acte materiale), utilizarea cu rea-credință a creditului societății, în formă continuată (trei acte materiale), delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (136 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (20 acte materiale de instigare și șapte de autorat), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (35 de acte materiale, din care 20 de acte materiale de autorat și 15 acte materiale de instigare), două infracțiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, dintre care una în formă continuată.

Dosarul a fost trimis vineri la Tribunalul București, instanța dispunând ca Nelu Iordache să fie judecat în arest. Primul termen al procesului a fost stabilit de instanță la 20 mai.

Nelu Iordache este în arest din 2 decembrie 2012.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Anchetatorii au arătat, în documentul citat, că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

Cătălina Cocoloș, Mediafax

Citește și