Nelu Iordache rămâne în arest, CAB i-a respins recursul la prelungirea mandatului de arest preventiv

Publicat: 07 01. 2013, 18:35
Actualizat: 03 07. 2013, 22:15

Omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocați pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, rămâne în detenție, a hotărât, luni, Curtea de Apel București, care i-a respins recursul la decizia de prelungire a a mandatului de arestare preventivă.

Hotărârea Curții de Apel București (CAB) este definitivă.

În 28 decembrie, Tribunalul București a prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele omului de afaceri, decizia fiind atacată cu recurs la CAB.

Nelu Iordache a fost arestat preventiv în 2 decembrie, în dosarul în care procurorii anticorupție îl acuză de faptul că, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei de 25 de milioane de lei, bani încasați în vederea proiectării și execuției lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrare finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinată pentru construcția autostrăzii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăților în care Nelu Iordache era direct interesat, plăți făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă. Alți 9.861.000 de lei au fost retrași în numerar, „cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive”, susțin procurorii anticorupție.

„O altă parte din bani, și anume 9.861.000 lei, au fost retrași în numerar cu scopul declarat al achiziției de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal șapte dintre aceste contracte. În ceea ce privește alte 20 de operațiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajați ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiți fie pentru rambursarea de dobânzi și comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiți cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară și impozit aferente achiziționării unui teren în comuna Adunații Copăceni, precum și pentru materiale, lucrări și servicii de consultanță și transport necesare proiectului de construcție, a unui complex în comuna Adunații Copăceni. Toate aceste plăți nu au legătură cu proiectul de construcție a autostrăzii”, a precizat DNA.

Procurorii au mai arătat că, pentru a ascunde proveniența acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut în facturi care atestau operațiuni fictive prin firmele administrate de complicii săi. Banii s-ar fi întors cu explicația „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC Romstrade SRL, deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operațiunile de plăți aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

Totodată, potrivit DNA, Nelu Iordache este urmărit penal pentru fapte de corupție în alte trei dosare, în unul dintre aceste cazuri el denunțând că i-a dat bani unui funcționar din CNADNR pentru a-i facilita urgentarea încasării unor fonduri.

Nelu Iordache ar fi cercetat într-un dosar în care ar fi luat bani pentru lucrările privind drumul Alexandria – Craiova, iar într-un altul pentru lucrările la centura Bistriței.

În al treilea dosar în care este cercetat, Nelu Iordache este chiar denunțătorul. Potrivit procurorilor, după momentul arestării, Iordache s-a hotărât să vorbească și a denunțat un funcționar din CNADNR, căruia i-ar fi dat 33.000 de lei pentru ca acesta să faciliteze urgentarea încasării unor fonduri ce-i fuseseră aprobate omului de afaceri.