„Este un moment pandemic, pandemia nu se termină acum. O continuitate în activitate şi repararea sistemului medical românesc, pe care îl vedem cu toţii cum este, cred că n-ar lăsa pe nimeni dintre cei din linia întâi, cum am fost şi eu, să renunţe acum. Cred că apariţia vaccinului ne uşurează un pic munca dar adevărata muncă va începe după (…), când va trebui să reclădim sistemul medical românesc, pe care l-am văzut în toată „splendoarea” lui. Cred că şi cei mai pesimişti, care spuneau că „se poate şi aşa”, au constatat că, de fapt, nu se mai poate aşa.
Adaptabilitata, forţa şi puterea liniei întâi au făcut posibilă acoperirea lipsurilor din sistem. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, să tragem de acest corp medical pentru a acoperi lipsurile (…) Vorbeam de o reformă, de o centralizare a managementului medical către Ministerul Sănătăţii. Aceste lucruri trebuie continuate, aceste lucruri mi le propun”, a afirmat Tătaru la Antena 3.
Tătaru: „Vaccinarea nu împiedică reinfectarea, dar forma de boală va fi mai ușoară”
Potrivit unei declarații făcute miercuri de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vaccinarea împotriva COVID-19 nu înseamnă că imunizarea completă. Diferența va fi constituită de faptul că având anticorpi, virusul nu va mai fi agresiv.
Explicațiile lui Nelu Tătaru
Chestionat pe tema moduluo în care va fi gestionată situația, în contextul în care mulți vor refuza vaccinarea, ministrul Nelu Tătaru a spus, la Digi 24, că se va ajunge la situația în care 60 – 70% din populație va avea anticorpi.
„Vaccinarea nu împiedică reinfectarea, numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă ușoară sau asimptomatică de boală. (…) Rămân aceleași precauții, dar ajungem la acea imunizare în care 60 – 70% din populație prezintă anticorpi și nu vom avea același număr de boli exprimate clinic sau același număr de decese”, a afirmat Tătaru.
Ministrul a explicat că pot să se imunizeze cei care nu boala în momentul administrării serului.
„Dacă nu au în acel moment boala se pot vaccina. În acest moment vaccinarea se face și la cei care au avut și la cei care nu au avut boala, dar nu se face la cei care trec prin boală în momentul vaccinării”, a mai spus Nelu Tătaru.