Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit, vineri seară, despre mortalitatea foarte ridicată din România înregistrată la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Acesta a subliniat că autorităţile raportează toate decesele cauzate de acesta sau prin decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2
Ministrul Sănătății a spus că mortalitatea este dată de cazurile grave, acesta explicând că la unii pacienți pot exista și patologii concomitente.
„Mortalitatea este dată de cazurile grave, cazurile cu comorbidităţi, după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive. Există patologii concomitente, există patologii decompensate în aceste şapte luni şi există în acelaşi timp şi resurse limitate în această boală. Discutăm de o mortalitate efectivă dată SARS-CoV-2, dar există şi o mortalitate dată de decompensările acestor boli cronice. Dacă v-aţi uitat în raportările noastre, sunt tocmai aceste decompensări ale bolilor cronice, care se află în tratament cronic de o perioadă îndelungată sau unii dintre ei, să spunem, în ultima perioadă chiar nu au mai verificat aceste boli”, a spus ministrul Sănătății Nelu Tătaru, în timpul unei vizite în Iaşi.
Tătaru a spus că numărul deceselor COVID din România este așa mare deoarece autoritățile au ales să raporteze toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2.
„Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidităţi. Noi am văzut şi celelalte raportări. De exemplu, sunt unele ţări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidităţi sau decesul prin decompensarea acestor comorbidităţi. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar şi decompensarea patologiilor concomitente prin prezenţa SARS-CoV-2 şi decesul fiind din acele cauze”, a spus Tătaru.
Despre scenariul ca în România să fie instituitî carantina, ministrul Sănătăţii a spus că „se decide la nivel local”.
„Nu se merge pe o stare de urgenţă, se merge pe acele măsuri luate local pentru fiecare localitate, în funcţie de evoluţie, în funcţie de focarele existente sau focarele care sunt deja izolate”, a afirmat Tătaru.