Nelu Tătaru, în direct la GÂNDUL LIVE: „Spitalele suport Covid-19 își vor mări capacitatea” / „Sper să nu fim nevoiți să intrăm din nou în lockdown!”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit, în direct la GÂNDUL LIVE, despre cum se pregătesc spitalele pentru noul val de infectări cu coronavirus. Acesta trage însă un semnal de alarmă pentru cei care nu respectă regulile: „Sper să nu fim nevoiți să intrăm în lockdown (starea de urgență)!”, a avertizat ministrul.
„Sunt solicitările pe care le-am avut pe parcursul întregului an, în contextul pandemiei. Avem o creștere a numărului de cazuri, comitetele evaluează situația din fiecare județ, pentru a limita numărul de cazuri noi.
În ultima săptămână, avem o ușoară creștere progresivă, 2.500 de cazuri, dar avem adresabilitate către ATI.
Am repetat: nu în spital se tranșează această pandemie, ci în prespital. Acolo avem greutatea cazurilor de ATI. Personalul lucrează și pe 100 cazuri și 1.000 cazuri.
Noi avem acele criterii: mască în interior peste tot. Am luat măsuri graduale, au impus masca în exterior și la 100 metri de școală (ex: Vaslui, Galați). Se impun aceste reguli adaptate la evoluția în comunitate.
Vorbim de focare sau transmiterea în comunitate.
Eu sper să nu fim nevoiți să intăm în lockdown. Evoluția zilnică, la 7-14 zile, ne va da restricțiile din viitor. Avem pregătită reîngrădirea acelor libertăți. Acel 1,5% depășit indică deja închiderea restaurantelor, teatrelor, rămâne să vedem ce facem cu evenimentele în interior.
Focarele multiple sunt în acele institute de îngrijire pentru bătrâni.
În acest moment nu există riscul anulării alegerilor parlamentare.
Există regulile, dar trebuie respectate. Știm exact ce trebuie să se întâmple în autobuz.
În următoarea perioadă, organele vor verifica. Vom reevalua tot ce înseamnă spitale, începând de astăzi.
La fel ca și dvs știu și eu că nu problema orelor de școală este cea care duce la apariția Covid. Când ajungem la școală, ce se întâmplă? Când îi așteaptă părinții la poarta școlii? Ce se întâmplă la locurile de joacă?
Toți acești factori sunt cei care influențează acea transmitere.
SITUAȚIA COVID-19 LA ATI
La ATI gestionăm acest număr de cazuri de 608 pe cele 1.050 de paturi suport Covid. Fiecare din colegii mei evaluează fiecare caz în parte, pentru terapie intermediară, până la ATI. Restul pacienților sunt reevaluați. Dar să nu ne lăsăm în baza medicilor. De noi depinde ce se întâmplă cu această pandemie!
Eu sunt chiar acum la „Victor Babeș” după ce am evaluat tot ce se prezintă ca patologie alte spitale – Nasta, Colentina, Witting. Reevaluarea este primordială, chiar dacă gestionarea se făcea pe evoluția de acum 2-3 luni. Spitalele suport Covid își vor mări capacitatea, pentru a prelua cazurile cu comorbodități ușoare.
Cele severe rămân tot pe umerii ATI din unitățile de boli infecțioase și pneumologie. Sezonul rece va veni și suprapunerea celor două patologii mărește gradul de dificultate. În septembrie au venit primele tranșe, vom primi cele 2,9 milioane doze de vaccin. Rămâne ca și noi, populație, să nu ne lăsăm doar în seama acestor vaccinuri, în acest sezon al gripei.
Vaccinurile vor ajunge și la persoanele defavorizate. Noi, ca MS, gestionăm acele grupe de risc, iar solicitările au fost anul trecut de 1,4 milioane, anul acesta am făcut solicitare de 3 milioane, piața este suprasolicitată, sperăm să mai aducem o cantitate, dar avem și evaluare medicilor de familie.
Această perioadă a sezonului rece trebuie să ne dea și mai multe precauții. Noi suntem cei care gestionăm prin programe. Orice farmacie își cumpără de la distribuitori acele vaccinuri. Solicitarea acestor farmacii a fost până în 800.000 de doze.
Ce putem face ca să nu ajungem la o asemenea situație? Trebuie să reevaluăm. Măcar dacă am purta în interior. Spania, 100 de euro dacă nu ai mască pe stradă. Noi am dat regulile încă de la 15 mai!
Creșterea se face în comunitățile primarilor, pe care ar trebui să le păstorească patru ani. Ei sunt responsabili.
Cât mai putem să nu respectăm regulile? Sistemul medical se adaptează, de șapte luni de zile ne adaptăm. Vom face ture duble, vom fi la spital. Să le puneți întrebări și celor care nu respectă regulile.
Am făcut un test Covid-19 la cerere, rezultatul e negativ. Rămâne să continuăm viața, ce avem de făcut fiecare dintre noi.
Despre cetățenii care vin în România
Cei care vin și rămân doar trei zile pot veni cu un test de 48 de ore înainte și nu rămân în carantină.
Cei care vor să stea o perioadă mai lungă intră în carantină 14 zile, cu posibilitatea ca în a 8-a zi să-și facă un test , iar dacă este negativ, să iasă la 10 zile din carantină, să nu mai stea cele 14 zile. Doar din acele țări care au un indice mai rău decât al nostru”, a declarat Nelu Tătaru la GÂNDUL LIVE.