Nelu Tătaru urmează va înainta către Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă o listă cu noile restricții care din punctul lui de vedere se impun în contextul în care numărul de cazuri de coronaviru a explodat în ultimele zile. Totodată, ministrul Sănătății a exclusi din start varianta ca România să revenină la starea de urgență.
Nelu Tătaru a propus închiderea târgurilor, controale mai sticte în mijloacele de transport în comun, limitarea teraselor și parcurilor, precum și realizarea unui nou program de lucru pentru angajați din toate domeniile.
“Am recomandat reevaluarea transportului în comun, mai ales în orele de vârf, cu suplimentarea numărului de mijloace de transport, verificarea respectării acestor reguli în mijloacele de transport, reanalizarea flex-time-ului, prin timpul diferenţiat de muncă, precum şi telemunca, reevaluarea activităţii teraselor, reevaluarea parcurilor pe timpul nopţii, reevaluarea spaţiilor de joacă şi servirea mesei în mall-uri, doar prepararea produselor de hrană în cantine şi servirea doar în regim de takaway. Am recomandat şi reanalizarea închiderii târgurilor şi oboarelor ca şi zone în care se face transmiterea virusului”, a declarat Nelu Tătaru, la sediul Prefecturii Sibiu.
Ministrul Sănătății nu ia pentru moment în calcul revenirea României la starea de urgență, sfătuind încă o dată populația să respecte restricțiile impuse de autorități pentru a nu se ajunge nici măcar la carantină de localități.
“Suntem într-un moment în care putem gestiona situaţia, dar nu singuri ca parte medicală, e nevoie şi de partea populaţiei civile. Sunt nişte reguli care trebuie respectate. Depinde foarte mult ce înseamnă acel prag de 10.000. Dacă sunt asimtomatici, izolaţi, carantinaţi sau dacă acel prag de 10.000 va colmata sistemul medical. Suntem pe o creştere a numărului de cazuri, vom avea o creştere şi sper să nu fie una mare, dar nişte măsuri luate astăzi îşi vor face efectul în 14 – 28 de zile. Ca să putem continua acest efort, să mergem spre o scădere, trebuie să gândim într-o perspectivă. Nu oprim un proces într-o zi, ci într-o perioadă. Şi nu oprim doar noi în sistem medical, tratând pe cei pe care îi avem deja îmbolnăviţi. Este şi un sistem care trebuie să acţioneze în pre-spital. Această pandemie se tranşează în pre-spital, nu în spital”, a avertizat Nelu Tătaru.