Prima pagină » Știri » NEMULȚUMIRI. Guvernul a atacat la CCR legea privind acordarea de măști gratuite pentru persoanele vulnerabile. Care este motivul

NEMULȚUMIRI. Guvernul a atacat la CCR legea privind acordarea de măști gratuite pentru persoanele vulnerabile. Care este motivul

NEMULȚUMIRI. Guvernul a atacat la CCR legea privind acordarea de măști gratuite pentru persoanele vulnerabile. Care este motivul
Guvernul a atacat la CCR legea privind acordarea de măști gratuite

Guvernul a atacat la CCR legea care prevede acordarea a câte 30 de măști de protecție persoanelor vulnerabile, lunar, până la încheierea epidemiei de coronavirus, deoarece există o prevedere similară aprobată prin OUG, ceea ce înseamnă că este o dublă reglementare.

„Guvernul a atacat legea la CCR pe dublă reglementare și impact bugetar, fiindcă anterior a fost adoptată o ordonanță de urgență”, au declarat pentru Mediafax surse liberale.

Potrivit legii, adoptată pe 10 iunie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, se acordă gratuit un set de 30 de măşti de protecţie, lunar, pentru:
a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de pânăla 1.000 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare;
d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Punctul de vedere al Guvernului

Guvernul a emis un punct de vedere pentru a justifica atacul la CCR.

Liberalii au prezentat argumente antidiscriminatorii, întrucât legea adoptată face referire doar le cetățenii români.

„Apreciem că acordarea măștilor de protecție doar cetățenilor români de pe teritoriul României, astfel cum rezultă din titlul și art. I din inițiativa legislativă, pe de o parte dă naștere unei discriminări a celorlalți cetățeni europeni, de diferite naționalități, care se află pe teritoriul țării noastre și pe de altă parte nu creează cadrul necesar atingerii scopului propus, acela de a preveni răspândirea virusului și îmbolnăvirea populației”.

De asemenea, Guvernul a argumentat că textul de lege ar putea avea probleme de claritate dar și că prevederile propuse ar fi trebuit să aibă la bază o evaluare economico-financiară temeinică pentru a determina impactul financiar pe care l-ar produce.

„Expunerea de motive lipsesc informații cu privire la impactul financiar al soluțiilor preconizate asupra bugetului consolidat atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv informații cu privire la cheltuieli și venituri5 . În ceea ce privește UNIFARM S.A, menționăm că obiectul de activitate al companiei îl constituie asigurarea rețelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice și parafarmaceutice, produse tehnicomedicale, aparatura și echipamente sanitare, seruri și vaccinuri, reactivi și cu alte produse din producția internă și din import. Prin urmare, grevarea bugetului acestei companii naționale în vederea asigurării de măști cetățenilor ar fi nestatutară și în dezacord cu scopul acesteia”, se arată în expunerea punctului de vedere al Guvernului.

Guvernul României a aprobat în mai o ordonanță de urgență cu prevederi similare

„În vederea asigurării protecţiei cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii achiziționează, prin Compania Națională Unifarm S.A., măştile de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni. Fondurile necesare achiziționării și distribuției măștilor de protecție către populație se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății”, se mai arată în legea inițiată de PSD și ProRomânia.

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat, în ședința din 21 mai, o ordonanță de urgență cu prevederi similare. MS anunța că fiecare persoană eligibilă va primi un număr de 50 măști de protecție și că vor beneficia de acest sprijin aproximativ 2 300 000 de persoane.

Autor

Citește și