Prima pagină » Știri » Nepotul fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Nepotul fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare

Nepotul fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare
Detalii pe Gândul

Magistrații Curții de Apel București au majorat, luni, pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență primită în ianuarie 2017, în primă instanță, de către Dragoș Băsescu, la trei ani de închisoare.

Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Dragoș Băsescu urmează să-ți ispășească pedeapsa la Poarta Albă, în județul Constanța, același penitenciar în care a fost închis și tatăl său, Mircea Băsescu.

Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al județului Constanța au anunțat, luni după-amiază, că Dragoș Băsescu a fost depistat și urmează să fie transportat la Poarta Albă.

„Polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța au depistat un bărbat, în vârstă de 35 de ani, din Constanța, pe numele căruia Tribunalul București a emis mandat de executare a pedepsei de trei ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Bărbatul în cauză urmează să fie introdus în Penitenciarul Poarta Albă”, au anunțat sursele citate.

El a fost adus deja la sediul IPJ Constanța, de unde, după finalizarea procedurilor legale, urmează să fie transferat la Penitenciarul Poarta Albă.

Conform procedurilor, Dragoș Băsescu va fi plasat în carantină, pentru 21 de zile, perioadă în care va fi cazat într-o secție specială. În aceste trei săptămâni îi vor fi făcute analize medicale și alte proceduri, conform legislației. La expirarea celor 21 de zile, o comisie din cadrul penitenciarului va stabili regimul de executare a pedepsei.

La Penitenciarul din județul Constanța, pedepsele în regim semi-deschis pot fi executate și la Poarta Albă, dar și la secția exterioară de la Valu lui Traian. Urmează ca membri comisiei să stabilească unde va fi repartizat Dragoș Băsescu.

La finele lunii octombrie 2015, nepotul fostului președinte Traian Băsescu a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, fiind acuzat că a cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promițând că intervine la DIICOT pentru soluționarea favorabilă a dosarului acestuia.

În același dosar a fost acuzat de complicitate la trafic de influență omul de afaceri Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză. 

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragoș Băsescu, împreună cu Nistor Ciprian, i-a cerut unui om de afaceri (denunțător în cauză) 500.000 de euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea pe acesta din urmă. El a mai cerut 500.000 de euro pentru o soluție favorabilă în cauza respectivă, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunțătorului.

„În sprijinul acestor pretenții, inculpatul Băsescu Dragoș a lăsat să se creadă că are influență pe lângă organele judiciare respective și chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunțătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen, inculpatul Dragoș Băsescu i-a propus acestuia ca soluție încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eșalonat, pe o perioadă de până la doi ani, în funcție de evoluția dosarului”, se arăta în rechizitoriu.

Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională, pentru a nu trezi suspiciuni, a precizat atunci sursa citată.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, Dragoș Băsescu și Ciprian Nistor au promis unei persoane cercetate într-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT.

În 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost reținut de DIICOT într-un dosar penal instrumentat de către procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infracțional și spălare de bani, iar două zile mai târziu instanța supremă a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a omului de afaceri.

Procurorii mai spun că în 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de către Ioniță Jenică, cu care s-a și întâlnit și care i-a comunicat că Dragoș Băsescu îi propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legătură fiind Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, în 13 martie Sandu Staicu a stabilit o întâlnire cu Dragoș Băsescu în jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care îi fusese indicat de Ciprian Nistor. Când a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei. Intrând în incintă, aceștia s-au întâlnit la vestiar și cu Dragoș Băsescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers în zona de SPA și au intrat împreună într-o saună. Acolo, Ciprian Nistor și Dragoș Băsescu i-au dat să citească o listă cu nume de firme și de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate în dosarul penal în care fusese reținut. Anchetatorii spun că cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge că au acces la dosar și că au posibilitatea de a influența evoluția acestuia. Tot cu această ocazie, Dragoș Băsescu a pronunțat și numele procurorului de caz.

Ultreior, Dragoș Băsescu ar fi cerut un milion de euro, promițând că intervine la DIICOT pentru soluționarea favorabilă a dosarului omului de afaceri.

Autor

Citește și