Prima pagină » Știri » Nepotul lui Nicolae Ceaușescu, condus pe ultimul drum de rude, nostalgici și foști colegi de la Școala de Miliție

Nepotul lui Nicolae Ceaușescu, condus pe ultimul drum de rude, nostalgici și foști colegi de la Școala de Miliție

Nepotul lui Nicolae Ceaușescu, condus pe ultimul drum de rude, nostalgici și foști colegi de la Școala de Miliție
Nepotul lui Nicolae Ceaușescu, condus pe ultimul drum de rude și nostalgici ai vechiului regim

Fost ofițer de miliție, Bărbulescu a fost înmormântat cu onoruri militare. Pe ultimul drum i-au fost alături fiul său și sora sa, Gina, alte rude, autorități locale și colegi de promoție de la Școala Militară de Miliție.

Cu toții l-au descris pe fostul șef al Miliției Olt drept un om bun, care nu lăsa să se vadă în relația cu oamenii statutul său privilegiat.

Apropiații lui Bărbulescu au declarat că bolile cu care acesta s-a luptat, în ultimii 25 de ani, au avut ca sursă faptul că s-a consumat psihic văzând decăderea familiei sale, dar și cele opt luni pe care le-a petrecut în detenție, în 1990.

„Eu îl cunosc de peste 50 de ani. Era un băiat foarte cuminte. A fost prieten cu toată lumea, cu toți consătenii. Niciodată nu a făcut diferența între prieteni și rude. A fost un băiat care a dorit să facă școala, nu a profitat de faptul că are rude. N-am ce să zic de rău despre el. Boala care l-a răpus nu i-a mai dat voie să mai facă nimic. Acum doi-trei ani, am stat de vorbă cu el, și mi-a zis «Băi, Marine, nu știu cât o voi mai duce, dar mă simt rău de tot!». Probabil că i s-a tras și din timpurile când a fost, pe unde a fost reținut” , a afirmat Marin Stoica, verișorul său.

Suferind de lupus, Emil Bărbulescu a aflat recent că are cancer pulmonar în fază terminală, boală care i-a pus și capăt vieții.

„Un băiat de nota zece. Nu a făcut rău la nimeni. A ajutat toți oamenii, dar, din păcate, unii prieteni nu prea au mai dat pe la el, în ultima perioadă. Ne știm de mult, eu am fost director de spital vreo 30 de ani, la Scornicești. A rămas singur și a făcut aceste afecțiuni, probabil pe fondul stresului. Și-a pierdut părinții, i-a pierdut pe cei dragi, a ținut în el. A fost un copil al nimănui, părăsit și de cei mai buni prieteni. Ca medic l-am văzut de multe ori, l-am trimis și la București, l-am dus și la Slatina”, a declarat medicul Marin Tudor, fost director la Spitalului Scornicești și apropiat al lui Bărbulescu.

La înmormântare au fost prezenți și trei ofițeri în rezervă, colegi de promoție cu Emil Bărbulescu la Școala de Ofițeri de Miliție. Aceștia au arătat că nepotul lui Ceaușescu evita să-și folosească influența și se simțea în largul său atunci când era tratat ca un om normal.

„Am fost coleg de promoție cu Emil Bărbulescu, care a fost un băiat extraordinar. La timpul respectiv, la posibilitățile pe care le avea și cum se foloseau în România, nu și-a folosit relațiile sau influența. A fost un coleg extraordinar de bun, s-a comportat normal, ca noi toți, fără a face vreo diferență. Era un băiat discret și inteligent. În ultima perioadă, n-am mai ținut legătura cu el. El a plecat la județul lui, după terminarea școlii de ofițeri, noi am fost în București. Am ținut relația telefonic sau ne mai vedeam când mai avea el drum prin București”, a spus colonelul în rezervă Ion Tănase.

Acesta a vorbit și despre detenția lui Bărbulescu, despre care a afirmat că a fost închis nemeritat.

„După ”89, a rămas același om. A avut acea perioadă care a fost nemeritată. A fost închis nemeritat pentru că n-avea nici în clin, nici în mânecă cu activitățile celorlalți, care erau blamați la ora respectivă. A trecut în avocatură, a lucrat o perioadă ca avocat, după care s-a retras la Scornicești. Au apărut și bolile care l-au măcinat. A contat și perioada închisorii, dar și ceea ce s-a întâmplat cu neamurile lui, până la urmă, pentru că erau unchi, mătuși. Și aceste lucruri au avut influență asupra lui”, a mai spus fostul milițian.

Moartea unui membru al familiei Ceaușescu-Bărbulescu i-a făcut pe oamenii din Scornicești să-și amintească de vremurile dinainte de 1989 și despre cât de bine era pentru ei.

„A fost un băiat foarte bun. La tot Scorniceștiul ăsta a făcut bine, când a fost în viață. A ajutat toată comuna, pe toată lumea. Am copilărit împreună. Nu ținea cont cine ești, nu făcea diferență între oameni”, a spus unul dintre prietenii lui Bărbulescu din copilărie.

În discuție a intrat și o femeie, care a ținut să precizeze că pierderea Ceaușeștilor, în urmă cu 26 de ani, a fost „o mare pierdere pentru țară”: „Pierderea lor, a lor (Nicolae și Elena Ceaușescu – n.r.), înseamnă enorm. N-avem serviciu, n-avem nimic, suntem vai de capul nostru”.

Aceasta a fost completată de o altă consăteană: „S-a vândut totul, s-a spart totul. Nu mai avem nimic din ce s-a realizat înainte”.

Un bărbat a înșirat o parte din realizările fostului regim și în același timp deplânge situația în care se află, în prezent, orașul lui Ceaușescu: „Trăiam mai bine că aveam serviciu. Era pâine pe cartelă. Cum trăia toată lumea, trăiam și noi. Nu aveam niciun avantaj că eram din Scornicești. S-a vândut fabrica de bere, s-a vândut fabrica de brânză, s-a vândut fabrica de confecții, de conserve. Aveam sere pe 18 hectare, avea lumea unde munci. Acum unde, la țară? Și cu ziua să te duci, n-ai unde”.

Emil Bărbulescu, nepotul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, a murit duminică dimineața, la Scornicești, la vârsta de 58 de ani. Ion Prioteasa, primarul localității în care s-a născut fostul dictator spun că Bărbulescu este o pierdere pentru oraș.

„A fost un om de toată isprava, un om cinstit și corect, care a ajutat atât cât a putut el pe toată lumea. L-au vizitat toți prietenii atunci când s-a întors de la București și i s-a spus că are puține șanse de supraviețuire. Cel puțin, cei din Scornicești, toți au fost aproape de el. Mă știu cu el din liceu, din 1972. Nu contau absolut deloc originile sale. Era un om foarte popular, mergea la toate reuniunile care erau atunci la liceu, la Scornicești. Nu avea ifose și era foarte respectuos. Ultima oară am vorbit cu el săptămâna trecută. Am fost pe la el și mi-a spus că-i pare rău: «Asta e viața, Ioane, mi-o asum!». Știa ce urmează. Pe el l-a distrus mai mult singurătatea și atunci când a văzut că toată lumea îi ia familia peste picior, s-a închis în el”, a declarat edilul.

Fost căpitan de miliție, Emil Bărbulescu se retrăsese la Scornicești, unde avea grijă de casa în care s-a născut Nicolae Ceaușescu, pe care o deschisese vizitatorilor. Mai mult, în anul 2007 a instalat în curte o statuie a fostului dictator, după ce autoritățile locale au refuzat să o așeze în centrul orașului. Sculptorul acestei statui, Petre Georgescu Dedy, a venit, marți, la Scornicești, pentru a-l conduce pe Bărbulescu pe ultimul drum, în ciuda vârstei sale de 80 de ani.

„Acum șapte ani, am adus bustul lui Ceaușescu, aici, făcut din praf de marmură de Carrara. La această inaugurare n-au venit decât câțiva. Am executat statuia pe banii mei și am considerat că reprezintă 25 de ani de existență a statului român, bun sau rău – timpul va hotărî. Îmi pare rău că Emil Bărbulescu ne-a părăsit; a luat-o înainte când trebuia să mai rămână și să lupte în continuare să transforme acest loc într-un loc public și să fie un muzeu permanent al lui Ceaușescu. La București, casa lui Ceaușescu a fost transformată într-un muzeu vizitabil – 30 de lei, intrarea. Nu m-am așteptat să se prăpădească. Avea ce să scrie”, a declarat Georgescu.

Emil Bărbulescu a fost înmormântat la cimitirul din Dealul Lolea – Scornicești, lângă mama sa, Elena, și lângă părinții lui Nicolae Ceaușescu, Andruță și Alexandrina.

Citește și