Prima pagină » Știri » NEREGULI EVIDENȚIATE. Protestele muncitorilor români mișcă lucrurile în Germania. Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbată după scandalurile din ferme și abatoare

NEREGULI EVIDENȚIATE. Protestele muncitorilor români mișcă lucrurile în Germania. Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbată după scandalurile din ferme și abatoare

NEREGULI EVIDENȚIATE. Protestele muncitorilor români mișcă lucrurile în Germania. Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbată după scandalurile din ferme și abatoare

 Cazurile din abatoarele și din fermele germane au devenit subiect politic, a declarat ambasadorul român de la Berlin, Emil Hurezeanu care a specificat că protestele muncitorilor sezonieri împotriva condițiilor de muncă și cazare în Germania, vor duce la modificarea legislației muncii în această țară. 

Criza coronavirusului a scos la lumină neregulile din fermele și abatoarele nemțești, este de părere ambasadorul român de la Berlin, Emil Hurezeanu:

„Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situație cronică, inegalitățile de pe piața muncii din Europa. (…) Ați văzut un protest într-o fermă de căpșuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din țară. Ferma a intrat în insolvență și a fost preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor. Oamenii își vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24.

Ambasadorul a menționat că românii protestatari au ajuns la Consulatul României de la Bonn, unde au stat de vorbă și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflată în vizită în Germania exact pe acest subiect.

„Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți”

Emil Hurezeanu a declarat că legislația muncii în Germnia va fi schimbată în urma evidențierii acerstor nereguli. Una dintre măsurile care trebuie luate este eliminarea subcontractorilor, spune ambasadorul.

„Miercuri, ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislațiamuncii, în abatoare, unde snut mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine – e o premieră istorică în Germania – un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a explicat Emil Hurezeanu.

 

Citește și