Prima pagină » Coronavirus » New York Times | Muncitorii români din vestul Europei, vitali pentru agricultura europeană

New York Times | Muncitorii români din vestul Europei, vitali pentru agricultura europeană

New York Times | Muncitorii români din vestul Europei, vitali pentru agricultura europeană

Din cauza proporțiilor luate de pandemia coronavirus, Europa trece printr-o criză fără precedent. Ziarul american New York Times a publicat astăzi un articol în care este subliniată influența pe care muncitorii est-europeni, precum românii și bulgarii, o au în bunul mers al agriculturilor din vestul Europei.

Agricultura din țările vestice este aproape de colaps, restricțiile de circulație impuse muncitorilor din țările estice având un impact negativ.

Cetățenii români asigură un procent important din forța de muncă a agriculturii unor țări precum Germania, Franța sau Italia, iar faptul că aceștia nu se mai pot deplasa, apasă greu asupra evoluției culturilor agricole din aceste țări.

Conform mărturiilor fermierilor din vestul Europei, fără forța de muncă mobilă și ieftină din est, recoltele din cele mai bogate economii europene riscă să fie perimate.

Malte Voigts, fermier german, crește sparanghel crem palid, denumit în Germania „aur alb”. Cultura de sparanghel se culege în primăvară, iar fără muncitorii veniți din estul Europei, fermierul riscă să rămână fără forța de muncă necesară acestui proces.

În mod normal, fermierul se bazează pe aproximativ 170 de muncitori, majoritar români, pentru recoltarea sparanghelului. În acest moment, doar jumătate din acest număr este disponibil.

În Germania, locurile de muncă sunt plătite cu salariul minim din german,  9,35 euro (aproximativ 10,25 dolari) pe oră – același salariu este plătit și pentru muncitorii străini, precum românii sau bulgarii. Cu doar 16.000 de solicitanți până în acest moment, ministrul agriculturii a cerut guvernului să acorde permise de muncă refugiaților care nu s-au calificat pentru acestea.

În condițiile în care evoluția pandemiei nu va încetini, lipsa ridicării restricțiilor impuse lucrătorilor români, ar putea duce la unul dintre cei mai slabi ani pe care agriculturile țărilor vestice i-au inregistrat vreodată.

Autor

Citește și