Nica: Meteorologii estimează că pot cădea noi precipitații în zonele deja afectate în județul Galați
Meteorologii estimează că în zonele din județul Galați afectate deja de inundații pot cădea noi precipitații în noaptea de joi spre vineri, autoritățile dispunând măsuri de evacuare rapidă a apei din ariile inundate pentru ca noile precipitații să nu se suprapună situației existente.
Meteorologii estimează că în zonele din județul Galați afectate deja de inundații pot cădea noi precipitații în noaptea de joi spre vineri, autoritățile dispunând măsuri de evacuare rapidă a apei din ariile inundate pentru ca noile precipitații să nu se suprapună situației existente.
Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informațională, a declarat, joi seară, într-o conferință de presă la sediul Prefecturii Galați, că prognoza pentru noaptea de joi spre vineri „nu este foarte optimistă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Din păcate, prognoza pentru această noapte nu este foarte optimistă și de aceea au fost luate măsuri de evacuare rapidă a apei pentru a nu se suprapune cu eventuale noi precipitații”, a declarat ministrul Nica.
La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea a susținut că autoritățile trebuie să rămână în continuare vigilente.
„Pericolul a trecut, dar trebuie să fim vigilenți. De aceea nu am plecat. Paza bună trece primejdia rea. Toți primarii sunt la locurilor lor și trebuie să ajutăm oamenii dacă va fi cazul. În fiecare localitate afectată sunt jandarmi, sunt militari, sunt oameni de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență care intervin. Nu spun că este totul perfect, dar am făcut tot ce este posibil”, a declarat Oprea.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul Dan Nica a mai spus că o altă prioritate este aceea de a avea o reconstrucție rapidă a infrastucturii distruse, iar în acest sens Compania Națională de Investiții se va deplasa în zonele afectate de inundații pentru a putea dispune măsurile necesare refacerii podurilor și drumurilor care au fost serios afectate.
Până în acest moment, nu au fost complet centralizate informațiile vizând urmările ploilor din noaptea de miercuri spre joi, primarii sunt nevoiți să găsească soluții pentru găzduirea sinistraților în condiții de siguranță.
„Acele persoane afectate sunt cazate la fiecare primărie în parte. Niciunul dintre primari nu a solicitat până acum acele module pentru sinistrați”, a susținut vicepremierul Gabriel Oprea.
Potrivit ultimei raportări a Prefecturii Galați, nouă persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor produse în județul Galați.
Conform datelor furnizate de Prefectura Galați, două femei de 82 și 74 de ani și un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alți doi bărbați de 40 și 78 de ani și o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani și o fetiță de opt ani din au murit la Cudalbi.
Ultima persoană decedată în urma inundațiilor din județul Galați este un bărbat de 65 de ani, din localitatea Grivița.
În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct.
În urma inundațiilor din județul Galați și-a piedut viața o fetiță de opt ani care fusese dată dispărută, autoritățile spunând că aceasta a fost smulsă de ape din brațele tatălui ei, în curtea casei.
Cadavrul fetiței de opt ani, din localitatea Cudalbi, a fost găsit, joi după-amiază, de către pompieri, la o distanță de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic.
Primarul comunei, Ștefan Drugan, a spus că în momentul viiturii fetița se afla în casă, împreună cu părinții ei, și au încercat să se salveze din calea apelor, ieșind din locuință. El a spus că tatăl a ieșit din casă cu fetița în brațe, copilul fiind smuls de șuvoaiele de apă din brațele acestuia.
Potrivit primarului, la un moment dat fetița a reușit să se agațe de trunchiul unui copac, însă apoi a fost luată din nou de ape.
Inițial, autoritățile au anunțat că printre persoanele care au murit luate de viituri se află și fetița de opt ani, ulterior anunțându-se că aceasta este dată dispărută.
Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, inundațiile produse în urma ploilor torențiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanți, au provocat pagube importante în 17 localități din județ, fiind evacuate 519 persoane.
Inundațiile au afectat 700 de locuințe, în unele apa atingând un metru înălțime, precum și peste 500 de curți și grădini.
Potrivit raportărilor Prefecturii Galați, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case și tot atâtea curți și grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.
În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundații. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse și mai multe porțiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate și în localitatea Costache Negri, aceleași pagube înregistrându-se și la Măcișeni. Ploile au mai produs pagube și la Tecuci, Corni, Foltești, Măstăcani, Rediu, Pechea și Grivița.
Circulația rutieră este blocată pe DN26, între localitățile Vlădești și Oancea și pe DN 25, între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru.
De asemenea, este blocat și traficul feroviar pe ruta Galați – Bârlad, între stațiile Târgu Bujor și Flotești, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porțiune de aproximativ un kilometru.
Totodată, patru localități din județ sunt nealimentate cu energie electrică.
Premierul Victor Ponta a convocat, joi, la Palatul Victoria, comandamentul pentru situații de urgență, după inundațiile din Galați, în timp ce miniștrii Gabriel Oprea și Dan Nica au mers în zonele inundate.