Nici autoritățile din Călărași nu alocă bani pentru construirea Catedralei Neamului
„Un preot de la București a venit și ne-a solicitat o sumă de bani destul de consistentă. Problema este că bugetul pe care-l avem abia dacă ne ajunge să ne satisfacem nevoile proprii. În cazul în care va exista posibilitatea unei donații o vom face, dar momentan nu putem face acest lucru. Avem destul de multe biserici în municipiul Călărași care trebuie sprijinite”, a spus primarul Daniel Drăgulin, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Edilul municipiului Călărași a spus că suma solicitată de Patriarhie ar putea fi folosită pentru asfaltarea unei șosele de centură sau renovarea mai multor unități de învățământ sau pentru co-finanțarea proiectelor europene.
„Eu sunt un bun creștin, dar prioritățile la ora actuală sunt și priorități sociale, nu neapărat religioase. (…) La ora actuală, conform bugetului am alocat 11 miliarde de lei vechi pentru bisericile din municipiul Călărași. Sunt lucrări care trebuie terminate, sunt picturi care trebuie făcute, vrem să facem două centre sociale pe lângă biserici, pentru că sunt necesare aceste centre, vrem să facem capele la cimitire. Avem prioritățile noastre”, a spus primarul municipiului Călărași.
Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.
„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.
Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.
Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.
La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.
Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.