Nici steagul secuiesc nu mai e cum era. Doar 300 de curioși la arborarea unui drapel uriaș în Covasna

Publicat: 05 03. 2013, 22:48
Actualizat: 28 07. 2014, 17:54

Anunțată cu surle și trâmbițe de liderii locali ai PPMT, PCM și UDMR, în chip de prefață la mitingul autonomist de duminică de la Târgu Mureș, „implantarea” în centrul localității covăsnene Baraolt a unui steag secuiesc uriaș nu s-a bucurat nici pe departe de audiența sperată de organizatori.

Doar vreo 300 din cei aproape 9.000 de locuitori ai urbei – maghiari în proporție de 95% – au avut curiozitatea să asiste, marți seară, la arborarea steagului de circa 6 metri pătrați pe un catarg de 4 metri înălțime, la câțiva pași de Biserica Reformată din Piața Libertății, rebotezată ad-hoc „Piața secuilor voluntari”.

În fața catargului, două pancarte, una în română și alta în maghiară, inscripționate cu primele două articole ale Rezoluției Adunării Naționale a Românilor de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918. După înălțarea steagului pe catarg, în acordurile imnului secuiesc, intonat de toți cei prezenți, au urmat un scurt moment muzical-poetic și cuvântările reprezentanților PPMT, PCM și UDMR, ținute exclusiv în ungurește.

Excepție a făcut doar fostul primar PCM-ist Nagy Istvan, care, când a dat cu ochii de cei câțiva ziariști români aflați la fața locului, a spus câteva cuvinte și în românește: „Frați români, fiți binecuvântați de câte ori veniți la noi!”

Maghiara, limba românilor minoritari

Ceilalți vorbitori au insistat asupra „datoriei sfinte a secuilor de a lupta pentru păstrarea tradiției, obiceiurilor și simbolurilor noastre, dar mai ales pentru autonomia teritorială a Pământului Secuiesc”. În plus, primarul udemerist Lazar Kiss Barna a subliniat că „e foarte normal ca într-un oraș în care 95% din locuitori sunt maghiari să se vorbească limba maghiară, inclusiv de către români și de angajații primăriei și ai celorlalte instituții publice”.

Mai departe, edilul le-a făgăduit participanților că nu va da curs „în niciun caz” somației  prefectului Dumitru Marinescu de a îndepărta, în cel mult o săptămână, steagul secuiesc arborat pe clădirea Primăriei Baraolt.

De asemenea, fiecare vorbitor a ținut să lanseze și un „apel de mobilizare” pentru participarea la mitingul autonomist de duminica viitoare de la Târgu Mureș, organizat de PPMT, PCM, CNS și UDMR, la care liderii covăsneni ai acestor formațiuni au anunțat că vor duce „2.000 de oameni cel puțin”.

Evenimentul de marți din Baraolt s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei, după o rugăciune rostită de unul dintre preoți, care și-a îndemnat conaționalii: „Să nu lăsăm ca nația noastră să se amestece cu celelalte nații și să se topească precum zahărul cel alb în cafeaua neagră!”