„Niciodată situația nu a fost mai îngrijorătoare la ATI”. Medicul Săndesc trage un semnal de alarmă, în ziua cu cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus
Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, profesorul Dorel Săndesc trage un semnal de alarmă asupra evoluției îngrijorătoare a coronavirusului în România. Cu toate acestea, nu ne aflăm printre țările cu rata de mortalitate extrem de ridicată, deși avem cel mai prost sistem sanitar din Europa, spune medicul. Una dintre lecțiile majore pe care le primește România în pandemie este că sistemul medical nu este de ignorat.
„Ce rămâne relevant este mortalitatea globală în timpul crizei raportată fie la numărul de cetățeni ai țării, fie la număruld e cazuri pozitive. Din această perspectivă România este undeva pe locul 17 în Europa la numărul de decese raportat la numărul de locuitori, într-o poziție asemănătoare raportat la numărul persoanelor depistate pozitiv. Deci alte țări au o mortalitate mai mare deși sistemele lor sanitare sunt mai dezvoltate. România are sistemul de sănătate cel mai prost din Europa, dovedit cu cifre de Eurostat, cel mai mic procent din PIB către Sănătate, cel mai mic număr de doctori raportat la numărul de locitori. Dacă România ar avea cel mai mare număr de mortalități ne este ceva surprinzător prin urmare având în vedere că sistemuld e sănătate a fost mereu neglijat de către statul român. Dacă nu avem cele mai mari mortalități putem cădea de acord că o parte din merite aparține corpului medical. Una din lecțiile majore este că România nu mai poate să ignore sistemul sanitar iar românii nu mai pot accepta această situație”, a precizat Dorel Săndesc la b1.
Profesorul Săndesc: Toată evoluția este îngrijorătoare, este evident acest lucru
Astăzi s-a înregistrat un record de decese în România, din cauza coronavirusului. 73 de persoane au murit, după infecția cu SARS-CoV-2.
„Toată evoluția este îngrijorătoare, este evident acest lucru. Din păcate această situație poate fi observată și pe plan internațional. În ceea ce privește cifrele, aceste mortalități trebuie integrate, desigur, în evoluția globală a crizei. Acum evoluția din ultima perioadă indică faptul că România a avut un număr mare de decese raportat la numărul de locuitori pe perioada de 14 zile care este indicatorul utilizat. Dar nu trebuie uitat că au existat perioade de două săptămâni în cursul acestei crize în care alte țări au avut cifre de câteva ori mai mari la același indicator”, a declarat Dorel Săndesc.