Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent joi la un eveniment dedicat Francofoniei și educației, într-un moment aniversar, al marcării celor 30 de ani de prezență a României, ca membru deplin, la Francofonia instituțională.
”Educația este esențială pentru viitorul populației tinere. Fie că ne referim la educația de bază, fie la cea dobândită pe tot parcursul vieții, calitatea informației primite, a infrastructurii, a relației procesului educațional cu realitatea socială și economică, sunt aspecte extrem de importante în contextul dezvoltării durabile. Educația are și un rol primordial în dezvoltarea societăților deschise, democratice, căci un cetățean care are o solidă gândire critică va rezista manipulării și dezinformării”, a transmis premierul Ciucă într-un mesaj pe Facebook.
De asemenea, premierul a mai spus că România continuă să investească în educație și că este nevoie ca Francofonia să meargă și mai departe, inclusiv prin mobilizarea deplină a femeilor și tinerilor în ceea ce privește prevenirea și reducerea violenței împotriva femeilor, educația fetelor, participarea femeilor și tinerilor la procesele decizionale sau chiar accesul la locuri de muncă pentru aceste grupuri vulnerabile.
”Prin educație, putem facilita echilibrul necesar dezvoltării durabile, fundamentată pe armonia între dezvoltarea economică, socială și protecția mediului”, a precizat șeful Guvernului.
În această logică, Guvernul României pregătește pachetul de legi ale educației și a aprobat, la începutul acestui an, Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030.
Astfel, pentru prima dată România a adoptat o strategie națională care stabilește acțiuni clare pentru creșterea gradului de educație și de conștientizare, în rândul copiilor și tinerilor, privind dezvoltarea sustenabilă și responsabilizarea față de mediu.