Prima pagină » Știri » Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Thierry Breton, comisarul european pentru PIAȚĂ INTERNĂ: „Am vorbit despre Ucraina și Moldova, dar și despre Schengen”

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Thierry Breton, comisarul european pentru PIAȚĂ INTERNĂ: „Am vorbit despre Ucraina și Moldova, dar și despre Schengen”

Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după întâlnirea cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piață Internă, că subiectul Schengen a fost unul dintre factorii importanți despre care s-a discutat.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, printre altele, că subiectul discutat a fost Schengen, care este foarte important pentru România, și nu numai, ci și pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul Uniunii Europene.

Premierul a spus că a reiterat sprijinul României pentru consolidarea capacităţii de apărare europene, arătând că România şi-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de apărare, iar anul acesta discutăm de o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5%.

„M-am bucurat să am prilejul unui dialog foarte bun, a fost un dialog constructiv în ceea ce priveşte consolidarea capacităţii de apărare din ţara noastră şi din UE, pentru că, aşa cum am discutat, este vorba despre a găsi împreună modalităţile prin care fiecare stat membru să îşi aducă propria cotribuţie la efortul care se face pentru întărirea capacităţii de apărare a UE”, a declarat premierul Ciucă.

El a arătat că au discutat aspecte legate de competitivitate şi despre aspectele legate de nivelul de ambiţie al UE în privinţa tranziţiei verzi.

„Am avut pe agenda de discuţii şi toate detaliile legate de Centrul de competenţe Cyber al UE, care foarte curând va fi deschis la Bucureşti, pe data de 9 mai”, a mai spus Nicolae Ciucă, precizând că este o prezenţă deosebit de importantă a UE pe teritoriul ţării noastre.

„Au fost abordate subiecte legate de modul în care continuăm să sprijinim Ucraina şi Republica Moldova şi nu în ultimul rând, am discutat cu domnul comisar subiectul Schengen, care este foarte important nu doar pentru ţara noastră ci şi pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul Uniunii Europene.

O dată ce vom dobândi acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile care se iau la nivelul UE în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de sprijin a tuturor ţărilor de pe Flancul Estic precum şi a Ucrainei şi Republicii Moldova”, a mai spus el.

„Avem un spectru mai mare pentru abordările de pe agenda de lucru a UE”

Nicolae Ciucă a spus că în discuţiile cu comisarul european a reiterat sprijinul României pentru consolidarea capacităţii de apărare europene.

„Am discutat despre faptul că România şi-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de apărare, anul acesta discutăm de o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un spectru mai mare pentru abordările care au fost şi sunt pe agenda de lucru atât a UE cât şi a NATO”, a afirmat premierul, precizând că este un angajament al UE în întărirea capacităţilor de apărare şi relansarea industriei de apărare în contextul războiului din Ucraina, dar şi o perspectivă privind capacitatea de a întări rezilienţa pentru a face faţă nu doar procovărilor actuale ci şi provocărilor viitoare.

Printre altele, Nicolae Ciucă a mai spus: „Europa s-a confruntat în ultimii ani, desigur, culminând cu războiul din Ucraina, au adus nu doar provocări, ci și o serie de aspecte, de oportunități la care noi trebuie să ne gândim și pe care trebuie să le valorificăm în deplin consens. Un astfel de beneficiu este cel legat de conștientizarea clară a nevoii de consolidare a rezilienței interne a Uniunii Europene, inclusiv prin gestionarea dependențelor strategice și promovarea întregului potențial al pieței unice.

În acest context, am oferit asigurări privind sprijinul României pentru inițiativele care vor consolida piața internă, mai ales prin înlăturarea obstacolelor care afectează libertățile fundamentale. Propunerile recente prezentate de Comisia Europeană, precum planul industrial ”Green Deal”, actul ”Net-Zero Industry”, actul european al materiilor prime critice şi comunicarea privind competitivitatea pe termen lung a Uniunii Europene vin – așa cum i-am precizat domnului comisar – vin într-un moment și ele trebuie abordate în așa fel încât să îndeplinim aceste obiective care sunt asumate la nivel politic şi ele trebuie transpuse în practică.

Am insistat asupra faptului că inițiativele menite să susțină obiectivele verzi și de digitalizare ale Uniunii Europene trebuie să rămână neutre în ceea ce privește tehnologiile utilizate în scopul decarbonizării. Și folosesc și această oportunitate pentru a-i mulțumi public domnului comisar pentru sprijinul pe care l-a acordat țării noastre pentru dezvoltarea proiectelor noastre pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă”.

România, o țară care deține resurse minerale

Totodată, Ciucă a precizat și faptul că ideile în care companiile românești s-ar implica în proiecte importante de interes comun vor fi luate în calcul.

„Și, desigur, am prezentat elementele legate de proiectele României în ceea ce privește dezvoltare a capabilităților de reactoare modulare mici, care, de asemenea, vor constitui o perspectivă importantă în producerea energiei la nivel european.

Am exprimat interesul României de a sprijini implicarea companiilor românești în proiecte importante de interes european comun, cum este IPCEI, şi aici mă refer la domeniile semiconductori, baterii litiu-ion și, desigur, am discutat despre faptul că România este o țară care deține resurse minerale care pot fi folosite în acest scop și, în același timp, România are un nivel de ambiție astfel încât aceste resurse să fie prelucrate și utilizate în procesul de industrializare în țara noastră, putând în felul acesta să realizăm o valoare adăugată mai mare a tot ceea ce înseamnă potențialul țării noastre”, a mai declarat Ciucă.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele