Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă că a cerut destituirea profesorului Benedek Istvan de la Târgu Mureș și va face acest lucru cu toți cei care nu-și fac datoria, însă a subliniat că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie, care a fost prost elaborat.
Întrebat despre problema citostaticelor, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a spus că s-a constatat că sunt foarte mulți responsabili care nu-și fac datoria.
„Am constatat că sunt foarte mulți care nu-și fac datoria. Dovadă este și ce s-a întâmplat la Târgu Mureș, acolo unde, din nefericire, nimeni nu a comunicat ce se întâmplă la Târgu Mureș, ci a comunicat doar că Ministerul Sănătății a primit banii și nu face nimic cu ei”, a mai spus ministrul Sănătății.
Eugen Nicolăescu a subliniat că dacă responsabilii programelor din unitățile sanitare nu comunică nevoile spitalului, Ministerul Sănătății nu are de unde să știe despre aceste necesități.
„Dacă nu aflăm și cauzele, păi atunci degeaba ne faceți pe noi vinovați. Noi nu putem să știm ce vrea un responsabil de program dacă el nu cere. Dacă ei sunt iresponsabili, atunci noi, mulțumind celor care ne-au sesizat, luăm decizii”, a precizat Nicolăescu.
Ministrului Sănătății a mai spus că în cazul de la Târgu Mureș a fost luată decizia de schimbare a profesorului doctor Benedek Istvan din funcția de coordonator pe Programul de transplant medular, dar a subliniat că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie.
„Prima decizie luată a fost schimbarea din funcție a responsabilului de laTârgu Mureș și vom face acest lucru cu toți, dar asta nu înseamnă rezolvarea problemei. Rezolvarea problemei este că avem un secretar de stat, Pană (Adrian Pană, secretar de stat în MS, n.r.), care a preluat problema și care a început să discute cu specialiștii din Comisia de Oncologie. Programul a fost prost elaborat, condus de ani de zile. Acolo se reface programul. Asta facem acum, refacem programul, metodologia, normele, regulile, astfel încât să aducem programul pe linia de plutire”, a precizat Nicolăescu.
Ministrul Sănătății a mai spus că, după estimările pe care medicii le-au dat, „o asemenea corecție majoră a programului” se poate realiza în câteva luni de zile.
Ministrul a mai arătat că achizițiile publice nu se fac de azi pe mâine.
Șeful Clinicii de Hematologie și Transplant Medular din Târgu Mureș, Benedek Istvan, a declarat joi că, deși Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziționarea de medicamente, în prezent șapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar și altele folosite la transplant „lipsesc cu desăvârșire” de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiștii clinicii la Congresul Internațional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni „la Bruxelles, dacă se poate”.
În urma acestor declarații, Ministerul Sănătății a cerut conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș destituirea profesorului doctor Benedek Istvan din funcția de coordonator pe Programul de transplant medular, „din cauza dezinformării pe care acesta a creat-o” în privința citostaticelor, precum și numirea unei persoane „cu mai multă responsabilitate” care să gestioneze acest program.
MS arăta că a cerut Companiei Naționale Unifarm SA o informare cu privire la lipsa medicamentelor oncologice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.
„CN Unifarm SA ne-a comunicat că din luna august 2012 până în prezent a transmis către Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte, spitalul din Târgu-Mureș nu a trimis comenzi ferme, excepție fiind produsul Emthexate”, a precizat Ministerul Sănătății.
Dintre medicamentele pe care Spitalul din Târgu Mures susține că nu le are, Unifarm poate oferi Bleominica, medicament care, în ultimele luni, a fost disponibil în stoc. Celelalte medicamente necesită autorizații speciale, nefiind înregistrate în România, acțiune pe care Unifarm deja a demarat-o, a mai arătat MS.
„Menționăm că, la solicitarea Ministerului Sănătății, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș ne-a comunicat faptul că au existat produse (Sandinmun Neoral, Oncotrone, Lanvis) care au expirat în farmacia spitalului, din cauza faptului că nu s-au depus referate de necesitate pentru consumarea acestor medicamente din partea coordonatorilor de program, printre care se află și d-nul prof. dr. Benedek Istvan. Prin urmare, din cauza dezinformării pe care a creat-o prof. dr Benedek Istvan în presă, afirmând că nu există anumite medicamente esențiale pacienților bolnavi de leucemie, în condițiile în care acesta, în calitate de coordonator al Programului de transplant medular, nu a lansat comenzi în prealabil companiei CN Unifarm SA, Ministerul Sănătății a cerut conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș destituirea acestuia din funcția de Coordonator pe Programul de Transplant Medular”, au precizat reprezentanții MS.
Comisia de Oncologie s-a întâlnit vineri în regim de urgență și a revizuit lista cu medicamentele oncologice care se achiziționează pentru stocuri speciale la Unifarm, din care să se poată aproviziona ulterior spitalele. Acțiunea poate fi realizată, potrivit MS, ca urmare a suplimentării de către Guvern a fondului de rulment al Unifarm cu 800.000 de euro.
Ministerul Sănătății anunța recent că prioritățile în oncologie vizează regândirea programului național, cu accent pe partea de educație, prevenția primară și depistarea precoce a bolii, dar și realizarea unui registru național având ca scop creșterea echității în accesul la servicii de diagnostic și tratament.
Potrivit MS, 2013 va fi un an de reorganizare a Programului național de oncologie și de reînnoire a parteneriatelor cu asociațiile bolnavilor cronici.
Potrivit datelor statistice, în România sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.