Nicolăescu: Cer la județe strategie pe sănătate până în 2020 pentru a vedea ce spitale să redeschidem
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, că va solicita județelor, pe o metodologie uniformă și unitară, să îi transmită o strategie a sănătății publice până în anul 2020, pentru a stabili ce spitale închise trebuie să fie redeschise.
El a făcut aceste declarații la dezbaterea în comisiile parlamentare pentru buget-finanțe ale Parlamentului a bugetului pentru anul 2013 alocat Ministerului Sănătății.
„Nu aș vrea să facem o decizie de deschidere așa de stupidă cum a fost cea de închidere, adică fără niciun discernământ, fără nicio evaluare”, a subliniat acesta.
Ministrul a arătat că a luat o „decizie de principiu” ca în circa două săptămâni să înainteze un memorandum în Guvern prin care va solicita , „pe o metodologie uniformă și unitară”, tuturor județelor să îi transmită o strategie a sănătății publice până în anul 2020.
„Pe baza strategiei pe care o va prezenta fiecare județ în parte vom ști ce investiții au neterminate, în funcție de strategie ce investiții trebuie continuate, ce investiții trebuie închise și abandonate, să vedem la spitalele închise care trebuie deschise”, a arătat acesta.
Eugen Nicolăescu a mai spus că, atunci când va primi aceste strategii, ministerul va redacta strategia națională.
„Venim în Parlament, o aprobăm și pe baza ei orice guvern vine și pleacă trebuie să își facă datoria pentru sistemul sanitar românesc. E anormal să lucrăm după ureche, așa cum am lucrat din păcate în ultima vreme”, a ținut să arate ministrul.
El a mai menționat că sumele alocate permit puține investiții în anul 2013, care vor fi făcute numai la obiectivele care pot astfel să fie finalizate.
Eugen Nicolăescu a precizat însă că în cursul anului 2013 vor fi finalizate lucrările la Institutul de Oncologie Iași, Spitalul TBC Roșiori de Vede și Spitalul Clinic „Bagdasar Arseni” din București, care va deveni una dintre cele mai moderne unități spitalicești din țară.
Ministrul a spus că vor fi achiziționate trei elicoptere și mai multe ambulanțe pentru SMURD.
Nicolăescu a subliniat, în intervenția sa, că au fost alocate sume suplimentare pentru 2013 față de anul anterior pentru depistarea precoce a cancerului, pentru medicina primară și de ambulator, pentru centrele de permanență.
Demnitarul a spus că are în vedere ca la pachetul de servicii medicale de bază să fie adăugate, ulterior, pachete de servicii medicale suplimentare și complementare.
În ceea ce privește sistemul de coplată, el a subliniat că acesta va fi valabil numai pentru serviciile spitalicești, coplata urmând să fie stabilită de spitale, între 5 și 10 lei. Nicolaescu a arătat că sumele astfel obținute nu se vor face venituri la buget, ci vor fi folosite exclusiv de spitalele respective.
La finalul dezbaterilor, bugetul Ministerului Sănătății pentru anul 2013 a fost adoptat cu 26 de voturi „pentru”, șase voturi „împotrivă” și două abțineri, cu doar două amendamente care vizau realocări de fonduri.