Direcțiile de sănătate publică județene consumă 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătății, iar casele de asigurări de sănătate județene „mănâncă”, potrivit legii bugetului, 3% din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, a declarat marți ministrul Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că direcțiile de sănătate publică județene și casele de asigurări de sănătate publică județene vor fi desființate în următoarele zile, măsură care va aduce economii la buget.
„Vom încerca să găsim resurse în interiorul sistemului reducând birocrația, eliminând verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-și mai găsesc locul, care sunt verigi birocratice făcând parte din sistemul comunist. Noi funcționăm cu aceleași structuri deconcentrate din 1950. Totuși, au trecut mulți ani de atunci. Ca atare, în câteva zile veți vedea o măsură radicală, desființarea direcțiilor de sănătate publică județene, care consumă circa 10 la sută din fondurile de administrare ale Ministerului Sănătății. Banii îi vom duce către programele naționale în special, acolo unde avem deficit de finanțare. Vom desființa casele județene de asigurări de sănătate. Ele mănâncă, dacă știți, pe legea bugetului trei la sută din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, a spus ministrul Eugen Nicolăescu la Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți, organizat cu ocazia „Săptămânii Pacienților”.
Ministrul Sănătății a precizat că desființarea caselor județene de asigură de sănătate va permite economisirea a aproximativ unu la sută din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folosiți pentru îmbunătățirea programelor naționale de sănătate.
„Cu alte cuvinte, încercăm din banul pe care îl avem gospodărit mai bine, mai eficient, cu mai multă chibzuință să creștem finanțarea, chiar dacă statul nu poate în acest an să facă mai mult”, a mai spus Nicolăescu.
Nicolăescu a precizat că 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.
În casele de asigurări de sănătate și în direcțiile de sănătate publică județene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.
Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate și a direcțiilor de sănătate publică județene este deocamdată la Ministerul Sănătății, nu a fost prezentat în Guvern și nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind așteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.
Întrebat dacă sistemul poate funcționa fără cele două instituții, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituții care să preia atribuțiile celor desființate.
Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocrația prin desființarea instituțiilor respective, așa cum a spus ministrul Sănătății, și nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.
„Nu știu dacă este birocrație în aceste case județene, mă depășește, nu am făcut un astfel de studiu. Nu știu dacă poate fi privită ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu știu să vă spun”, a adăugat Vasile Cepoi.