Nicolăescu: Hipertensiunea este o boală a secolului; eu însumi sunt hipertensiv de mulți ani

Publicat: 18 05. 2013, 17:35
Actualizat: 13 09. 2013, 22:26

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, că hipertensiunea arterială este o boală a secolului, el însuși fiind hipertensiv de mulți ani, și că românii trebuie să meargă la medic când sunt sănătoși pentru a preveni astfel de afecțiuni.

La conferința de presă susținută sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii (17 mai), Nicolăescu a precizat că hipertensiunea arterială este una dintre principalele patologii cu care se confruntă românii, aspect evidețiat și de rezultatele Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației (PNESSP), conform cărora 32 la sută din cetățeni sunt hipertensivi.

„Eu însumi sunt hipertensiv și știu ce înseamnă o asemenea patologie, știu că uneoori te încurcă și nu-ți face viața ușoară. O persoană hipertensivă are un risc de aproximativ șapte ori mai mare de a dezvolta o boală cardiovasculară tot conform rezultatelor din acel program”, a mai spus Nicolăescu.

El a apreciat că „prevenția trebuie să fie principala preocupare a ministerului si a guvernului”. „De aceea nevoia de informare a publicului cu privire la importanța prevenției, depistării precoce și tratamentul adecvat al hipertensiunii arteriale reprezintă un obiectiv obligatoriu pe care noi trebuie să îl realizăm”, a mai arătat ministrul.

Nicolăescu a mai spus că românii trebuie convinși „să meargă la medic atunci când sunt sănătoși” și să urmeze tratamentul prescris.

Ministrul a amintit că 84 la sută din persoanele care au murit în ultimii trei ani au suferit de boli ce puteau fi prevenite. „Încerc să vă conving cât de important este să acționăm preventiv pentru a nu se ajunge la asemenea situații”, a mai spus acesta.

„În consecință, cetățenii trebuie să înceapă și ei să fie responsabili pentru propria lor sănătate. Ministerul are creionate direcțiile de prevenție, vom încerca cu toate societățile medicale de specialitate să stabilim detaliile și la bugetul pe 2014 să cuprindem aceste obiective, direcții, astfel încât prevenția să se simtă, să se vadă, să producă efectele pe care toți le așteptăm”, a mai arătat ministrul Sănătății.

La rândul ei, Maria Dorobanțu, președintele Societății Române de Hipertensiune, a spus la conferință că atât publicul larg, cât și pacientul hipertensiv trebuie să fie conștient de riscurile și consecințele acestei afecțiuni.

„Se impune adoptarea unui stil de viață sănătos și verificarea regulată a tensiunii arteriale pentru a putea preveni apariția hipertensiunii”, a mai arătat aceasta.