Nicolăescu: Medicul va fi obligat să spună pacientului ce medicamente i se potrivesc, acesta va opta
Medicul va fi obligat să informeze pacientul despre medicamentele care i se potrivesc în funcție de diagnostic, iar acesta va putea să opteze, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la o dezbatere vizând măsurile de reformă în sistemul sanitar.
„Noi vom introduce o normă începând cu contractul-cadru pe anul 2014, și o spun poate în premieră pentru dumneavoastră astăzi, dar va fi în curând publică această informație: în acordul cu Fondul Monetar Internațional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătății prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, de la generic până la original, și pacientul să decidă, să opteze”, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, la o întâlnire regională pe tema proiectelor de acte normative lansate de minister în dezbatere publică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit lui Nicolăescu, legea actuală prevede că dacă un pacient merge la o farmacie care are contract cu CAS și nu are medicamentul prescris de medic, în 24 de ore are obligația să-l aducă.
„Dacă nu, la reclamația dumneavoastră, Casa poate sancționa acea farmacie. Deci cadru există, însă ceea ce se întâmplă sunt deficiențe de funcționare”, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a fost prezent, marți, la Craiova, la o întâlnire cu reprezentanții sistemului sanitar din județele Olteniei, în cadrul unei dezbateri regionale, temele discutate vizând punerea în aplicare a unor proiecte din cadrul Programului de Guvernare și măsurile de reformă care urmează să fie adoptate.
Reforma privind restructurarea și reorganizarea sistemului sanitar, proiectul-pilot de creștere a veniturilor medicilor din unitățile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical – malpraxis, proiectul de modificare a statutului spitalelor și pachetul de servicii medicale de bază au fost temele pe marginea cărora s-a discutat, cu întrebări și propuneri din partea medicilor și specialiștilor și răspunsuri din partea ministrului Sănătății.
Ministrul Sănătății a purtat un dialog cu reprezentanții sistemului sanitar din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, un subiect important privind suplimentarea veniturilor medicilor.
„Consider că în acest proiect al legii suplimentării veniturilor medicilor ar trebui folosite, pentru definirea calității și cantității actului medical, și acele criterii de performanță pe care noi le cuantificăm acum la nivelul spitalului și pe care le putem cuantifica foarte bine la nivel de secție și la nivel de medic. Ele pot fi folosite și pot fi niște repere. Din ce am citit în proiect, nu se specifică exact cum pot fi cuantificate”, a sugerat un medic din cadrul Spitalului de urgență din Drobeta Turnu-Severin.
Tot referitor la salarizarea medicilor, ministrul Sănătății a comentat cu privire la unele proiecte care se regăsesc în lege: „Vorbim de practici și mentalități, reducerea plăților informale, eliminarea practicii plimbatului pacienților dintre privat și public, ceea ce știm că se întâmplă, oferirea posibilității pacientului de a-și alege medicul, în spitalul puiblic, dacă dorește, și pentru asta, vom introduce paturi private în spitalele publice, posibilitate care va oferi echipei medicale să obțină venituri suplimentare. Și modul în care sunt manageriate spitalele rămâne în continuare un deziderat, dar noi credem că va fi mult mai vizibil ca urmare a acestor schimbări”.
Întâlnirea de marți, de la Craiova, la care a fost prezent și Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), este a treia dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătății privind proiectele de lege viitoare, astfel de întâlniri având deja loc la Alexandria și Constanța.
Ministrul Sănătății a menționat că proiectele de lege se vor regăsi pe site-ul ministerului în formă inițială, urmând ca la finalul dezbaterilor din toată țara să fie publicate și variantele finale ale acestor proiecte.
Următoarea dezbatere publică va avea loc la Sighișoara, în data de 5 septembrie, Iași, Timișoara, Oradea și București fiind ultimele patru orașe în care vor avea loc astfel de întâlniri.