Populația sub 40 de ani s-a prezentat în număr mic la medic pentru evaluarea stării de sănătate, iar autoritățile din zece județe și municipiul București au transmis date incomplete referitoare la riscurile de boală ale cetățenilor evaluați, a anunțat, miercuri, ministrul Sănătății.
Demnitarul a atras atenția autorităților – în videoconferința privind primul bilanț al derulării Programului de evaluare a stării de sănătate a populației – asupra disfuncționalităților, neajunsurilor care s-au manifestat în primele trei luni ale programului, chiar dacă unele erau inerente.
"Datele după acest prim trimestru sunt și ele atinse de superficialitatea cu care au raportat unele județe informațiile solicitate de MSP referitoare la riscurile de boală depistare și particularități în recomandarea analizelor de laborator. Atenționez, în mod special, județele Cluj, Argeș, Bihor, Constanța, Bistrița Năsăud, Iași, Ilfov, Satu Mare, Vrancea, Timișoara și municipiul București, care au transmis date incomplete referitoare la riscurile de boală ale cetățenilor evaluați. Și Covasna, Caraș Severin, Călărași, Galați, Maramureș, Neamț, Sibiu, Sălaj, Vaslui au transmis raportări privind datele referitoare la analizele recomandate și efectuate în mod superficial, fără să se asigure de acuratețea informațiilor preluate. Nu aș fi dat aceste exemple negative de implicare în program dacă nu ar fi existat și exemple pozitive, care demonstrează că este posibil ca acest program să funcționeze bine și în folosul cetățeanului. Cred că trebuie să atrag atenția prefecților pentru neutralitatea față de acest program și cred că datoria dumneavoastră este să fiți în avangarda deservirii cetățeanului și puteți să faceți, având și posibilitatea să le comunicați oamenilor din județe despre toate problemele ivite în derularea programului și soluțiile adoptate pentru a le rezolva", a mai spus ministrul Sănătății.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro