Prima pagină » Știri » Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultațiile din spital, ci acestea se reașează

Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultațiile din spital, ci acestea se reașează

Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultațiile din spital, ci acestea se reașează
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, că pachetul de servicii medicale de bază, care ar putea fi adoptat la 1 noiembrie, nu prevede excluderea anumitor consultații care până acum se făceau în spital, ci reașezarea acestora

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la conferința Mediafax Talks about Health Reform, că pachetul de servicii medicale de bază, care ar putea fi adoptat la 1 noiembrie, nu prevede excluderea anumitor consultații care până acum se făceau în spital, ci reașezarea acestora.

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că anumite lucruri au fost transmise confuz, uneori din vina Ministerului Sănătății, alteori din lipsa de informare a unora.

„Atunci când am început să vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, am făcut precizarea că această obligație o avem în programul de guvernare, dar nimeni nu s-a dus să citească programul de guvernare. Eu, naiv fiind, am considerat că lumea citește. Pachetul de bază pentru asigurați și neasigurați, dar după neasigurați este o paranteză pe care nimeni nu vrea să o citească, în care spunem că asigurăm prevenție, intervenție de urgență”, a spus ministrul Sănătății, la conferința Mediafax Talks about Health Reform.

Nicolăescu a precizat că pachetul de bază pentru asigurați înseamnă tot ce a fost propus în această ofertă garantată a statului, de la asitență comunitară până la paliații.

„Ar trebui să mai facem precizarea că nu se exclud anumite consultații care până azi se făceau în spital. Aceste consultații se reașează în spital. Aceste diagnostice se duc în prespital. Nu înseamnă că pacienții rămân fără consultații”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătății s-a declarat nemulțumit de faptul că în două săptămâni nu a primit nicio observație, niciun comentariu, nicio propunere privind pachetul de bază.

„Dar peste o săptămână, când terminăm dezbaterea publică, vă dau în scris câtă lume va veni cu critici, câte lucruri sunt în neregulă. Atunci de ce ne mai pierdem timpul? Pachetul de bază nu este invenția Ministerului Sănătății, cu toate că după mintea unor este invenția lui Nicolăescu. Este angajamentul Guvernului și Ministerului Sănătății, este elaborat după luni de zile de muncă, cu cei mai importanți medici din această țară. Nu cred că cineva își poate permite să critice munca a sute de profesori universitari, medici, decât din rea-credință. Nu pot decât să le mulțumesc medicilor care au făcut eforturi colosale, care în timpul lor liber, fără să fie plătiți, au lucrat”, a mai spus Nicolăescu.

El a arătat că nici după aproximativ șapte luni de dezbateri, propuneri de principii, nu a primit nici un comentariu, deși pe baza lor a fost prezentat pachetul de bază. În jurul datei de 1 noiembrie ar trebui să fie adoptat pachetul de bază, pentru ca două-trei luni să fie pregătit sistemul, astfel încât aplicarea să fie cât mai corectă, cu cât mai puține distorsiuni.

„Nu îmi imaginez că efectele le vom simți în două-trei săptămâni, ci în doi ani și jumătate, trei ani. De la 1 ianuarie am vrea să începem să producem efecte, cu pași mici, dar siguri. Știm că azi cheltuim mulți bani neeconomicos, că sunt componente din prespitalicesc consumate necorespunzător. Pachetul de bază se adresează în primul rând medicilor. Transmit un mesaj ca, în perioada următoare, două-trei luni, să facem cât mai multe întâlniri cu medici, asociații profesionale, astfel încât ceea ce trebuie să fie cunoscut să ajungă la cât mai mulți oameni. O componentă mare de comunicare trebuie cu cetățenii. Nu se mai poate merge așa, sistemul se prăbușește dacă nu intervenim, va fi nemulțumitor pentru oricine apelează. E crucial să schimbăm sistemul. E important ca toți să înțelegem necesitatea schimbării. Sistemul trebuie schimbat și managerial”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Eugen Nicolăescu, președintele CNAS, Cristian Bușoi, directori de spitale, medici și pacienți dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferința „Mediafax Talks about Health Reform” – ediția a VI-a, organizată de agenția de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

Citește și