Nicolăescu: Revizuim Legea salarizării unitare pentru majorarea salariilor din sănătate

Nicolăescu: Revizuim Legea salarizării unitare pentru majorarea salariilor din sănătate
Publicat: 23/10/2013, 20:38
Actualizat: 23/10/2013, 20:38

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat, miercuri, în urma unor noi discuții cu reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sănătate, că se fac demersuri pentru revizuirea Legii salarizării unitare, în vederea majorării salariilor personalului medico-sanitar.

Nicolăescu a declarat, după discuții, că, de principiu, problema veniturilor rezidenților se poate rezolva, „utilizând, pe de-o parte, modalitatea ce se va stabili pentru salarizarea personalului din sănătate, și a doua completarea veniturilor cu o bursă”, al cărui nivel va fi discutat ulterior, odată cu definitivarea bugetului pe 2014, „astfel încât să crească suficient de mult veniturile acestei categorii, vitregite, medicale”.

„Până la urmă medicii rezidenți sunt viitorii noștri medici și trebuie să avem grijă de ei”, a conchis demnitarul.

Nicolăescu a mai discutat, cu reprezentanții Coliției profesioniștilor din sănătate, depre cum ar fi mai bine să se procedeze pentru creșterea salariilor personalului medico-sanitar, variantele fiind: o lege nouă sau revizuirea actualei legi, respectiv Legea salarizării unitare nr. 284/2010.

„De pricnicpiu se va face o evaluare a modului în care se poate aplica Legea salarizării unitare, dar pentru aceasta se va fixa un colectiv de lucru care, săptămâna viitoare, va lucra, va face evaluări, va face variante, în ceea ce privește, în mod special, revizurea grilelor de salarizare în care să fie incluse și categorii de personal conex, precum biochimiști, psihologi sau laboranți, care să intre în grila de salarizare a personalului care activează în sănătate”, a spus ministrul.

El a mai precizat că, după ce se va face o astfel de evaluare, la sfârșitul acestei luni ar urma să aibă loc o discuție cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, „pentru a aprecia ce influență va fi asupra bugetului pe anul 2014 și în funcție de această influență să se hotărască drumul pentru mai departe”.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care a luat de asemenea parte la discuții, a arătat, la rândul ei că ar fi normal să se lucreze pe actuala lege a salarizării.

„Concluzia a fost că totuși este normal să intrăm pe o lege unitară de salarizare pentru că țelul este în final același pentru toți, în primul rând să creștem salariile în sistemul sanitar și în același timp să încercăm să rezolvăm acest decalaj enorm care există între salariul minim și maxim care se acordă în sistemul bugetar”, a explicat Câmpeanu.

Președintele Colegiului Medicilor din România Vasile Astărăstoae a declarat că are un „optimism rezervat” în urma discuțiilor. El a precizat că dorește să existe o lege care să țină cont de calificarea profesională, pentru că în acest moment sunt discrepanțe majore între medici din sistem.

„Știm că există restricții din partea FMI-ului și este foarte bine să li se explice că, doar tăind cheltuielile și nedezvoltând absolut nimic, situația nu se va îndrepta”, a mai spus Astărăstoae.

El a mai anunțat că pe 1 noiembrie va avea loc Adunarea Generală a Colegiului Medicilor la care sunt așteptați Nicolăescu și Câmpeanu, iar în ziua următoare este programat un marș al profesioniștilor din sănătate.

Angajații din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 – 16 octombrie, în grevă japoneză.

Nicolăescu a declarat atunci că medicii care au decis să intre în grevă ori nu vor să audă, ori nu țin cont de ceea ce li se spune și fac presiune fără să țină cont că sunt în discuții cu Ministerul Sănătății

Astărăstoae a explicat că acțiunile de protest vor continua până când „promisiunile” făcute de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu și cel al Finanțelor, Daniel Chițoiu, vor deveni realitate, adică vor fi prevăzute într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

„Această coaliție nu este împotriva cuiva. Discuțiile continuă și acțiunile de protest anunțate, la fel. Adică în 2 noiembrie între orele 11.00 și 13.00, vom avea un marș pe traseul Parlament – Ministerul Finanțelor – Guvern. Avem deja 57.000 de semnături pentru grevă, dar nu anunțăm încă data. Le facem pe rând, în funcție de rezultatele negocierilor”, a declarat Vasile Astărăstoae, după o întâlnire a reprezentanților coaliției cu miniștrii Sănătății și Finanțelor.

Angajații din sistemul sanitar au protestat în septembrie la sediile Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.

Ei vor să declanșeze, în noiembrie, greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanții nu răspund solicitărilor acestora

Angajații din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiția „preliminară și nenegociabilă” a coaliției este dublarea salariilor medicilor rezidenți.

Catalin Lupasteanu, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar