Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța i s-a plâns, joi, ministrului Sănătății că au crescut costurile pentru achiziția vaccinului antirabic, după ce acesta nu mai este produs de Institutul Cantacuzino, ministrul spunând că vrea ca din 2014 vaccinul să poată fi produs din nou de institut
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis, i-a spus, joi, ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, la o dezbatere regională de la Constanța, că cea mai mare problemă a unității medicale este legată de profilaxia antirabică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În ultimul timp cea mai mare problemă cu care ne confruntăm ar fi problema profilaxiei antirabice. Până acum, profilaxia antirabică și antitetanică le procuram din Institutul Cantacuzino, erau prețuri mai mici la vaccinuri. Acum, din cauza creșterii costurilor și din cauza diminuării bugetului suntem puși în imposibilitatea de a face față valului de pacienți care vin pentru acest serviciu, mai ales că pentru perioada estivală sunt turiștii care solicită profilaxia antirabică. 10 la sută din bugetul spitalului îl consumăm pentru acest serviciu. Toate spitalele de boli infecțioase se confruntă cu această problemă”, a afirmat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidis.
Ministrul Sănătății a spus că speră ca de anul viitor Institutul Cantacuzino să fabrice din nou aceste vaccinuri.
„Tot ce pot să vă spun este că dacă toate eforturile noastre se vor încununa de succes, de anul viitor Institutul Cantacuzino o să facă aceste vaccinuri. E o promisiune pe care mi-o fac mie în primul rând, ca să putem reuși revigorarea institutului. Reluarea procedurii de acreditare este și anevoiasă, dar durează și mult”, a explicat Eugen Nicolăescu.
În luna mai, ministrul Eugen Nicolăescu a anunțat că Institutul Cantacuzino devine, prin Hotărâre de Guvern, serviciu de interes economic general și va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensație financiară din partea statului.
Nicolăescu mai preciza atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activității institutului și a discutat cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producția de vaccin antigripal să poată fi reluată.
Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinei B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciați producători de imunologice din lume, și-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenția Națională a Medicamentului i-a retras autorizația de punere pe piață a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricație. În aceste condiții, unele programe naționale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritățile au fost obligate să importe vaccinuri.
Cosmin Văideanu, [email protected]