Nicolăescu: Spitalele să găsească resurse pentru a acoperi finanțarea fără a tăia din salarii

Publicat: 24 07. 2013, 10:20
Actualizat: 20 05. 2015, 02:44

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, le-a spus managerilor de spitale să acopere necesarul de finanțare fără a tăia din salariile angajaților, arătând că dacă vor avea mai multe consultații în ambulatoriu și internări de zi, s-ar putea să aibă și mai mulți pacienți mulțumiți.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, președintele și vicepreședintele CNAS, Cristian Bușoi și Ciprian Bogdan, secretarii de stat Raed Arafat și Adrian Pană au discutat, marți, în videoconferință, cu vicepreședintele Federației Sindicale Sanitas, Marius Sepi, prefecții tuturor județelor, managerii spitalelor publice, directorii Direcțiilor de Sănătate Publică și ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.

Eugen Nicolăescu a spus că principala direcție de reformă pe care conducerile Ministerului Sănătății (MS) și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o au în vedere este echilibrarea componentelor sistemului sanitar.

„În discuțiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preț pe ceea ce se numește dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toți managerii trebuie să înțeleagă că acesta este drumul corect. Îi rog pe manageri să înțeleagă că în bugetele spitalelor sunt resurse. Important e cum reușesc să le dirijeze acolo unde este nevoie și unde pot fi utilizate într-un mod mai eficient”, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al MS.

Ministrul Sănătății le-a solicitat managerilor de spitale să găsească resursele necesare pentru ca până la sfârșitul anului 2013 activitatea să se desfășoare fără sincope majore și să acopere necesarul de finanțare, fără a tăia din drepturile salariale ale personalului.

„Aveți foarte multe pârghii la dispoziție, de dumneavoastră depinde cum le utilizați. Amintiți-vă că, dacă dați mai multe consultații în ambulatoriu și faceți mai multe internări de zi, s-ar putea să aveți mai mulți pacienți multumiți, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienți care așteaptă la ușile spitalelor pentru internare continuă”, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

În cadrul întânirii s-a stabilit ca, până la 15 august 2013, prefecții județelor să evalueze planurile de măsuri întocmite de managerii spitalelor, cu consultarea Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și a Direcțiilor de Sănătate Publică, sub coordonarea consiliilor locale. Planurile trimise de prefecți vor fi analizate de Ministerul Sănătății după 20 august, pentru a decide cele mai potrivite măsuri, a precizat sursa citată.

În ceea ce privește principalele proiecte, conducerea Ministerului Sănătății le-a spus managerilor de spitale că în câteva zile va exista o formă finală a legii malpraxisului, care va fi pusă din nou în dezbatere publică.

De asemenea, în ceea ce privește proiectul privind salarizarea personalului medical, ministrul Sănătății a spus că se intenționează începerea proiectului, mai întâi ca pilot pe câteva spitale, în primul trimestru din 2014, pentru a scoate medicul din grila bugetară.

„Trebuie sa facem echipă. Ministerul Sănătății, singur, fără sprijinul dumneavoastră, nu are cum să realizeze reforma în sistemul sanitar. Vă solicit tot sprijinul în acest sens”, le-a mai spus ministrul Sănătății participanților la discuții.

Elvira Gheorghita, elvira@mediafax.ro